fbpx
Силата в теб

Как да бъдем постоянни?

Преди време бях пуснала анкета за какво ви се четат статии и един от отговорите беше „За това как да бъдем постоянни“. Не се бях замисляла по въпроса, но явно постоянството е нещо, което не се постига толкова лесно, но за сметка на това носи чудесни резултати във всяка една сфера, в която решите да го приложите. Затова днес ви споделям нашите трикове за постоянство, които честно си признавам понякога и за мен е трудно да спазвам.

Записвайте целите си

Да, това няма да се уморя да го казвам. Записвайте задачите си за деня, за седмицата за месеца. Няма значение дали ще ползвате тефтер, приложение на телефона или дори салфетка. Просто ги запишете и ще се почувствате по-мотивирани да ги свършите. Особено ако като мен обичате и да слагате тикче на вече изпълнената задача.

Направете го приятно

Начинът да бъдете постоянни в нещо е то да ви бъде приятно. Ако искате да сте постоянни в тренировките – намерете това, което ви харесва да тренирате. Купете си готин екип, тренирайте с приятелка или гаджето. Купете си шейк на връщане от тренировка или пък се пуснете на една сауна или солариум. Когато свързвате задължението с нещо приятно ви е по-лесно да го следвате. Защото знаете, че ще получите наградата си след това.

Дайте си време

Да бъдеш постоянен е трудно, защото изисква време. А някои хора просто обичат нещата да стават сега веднага. Ако и вие сте от тях, то разбирам защо постоянството е нещо, което ви е трудно. Когато решите в какво искате да бъдете постоянни, независимо дали говорим за развиване на акаунт в Инстаграм например или четене на книги мислено си дайте някакъв срок, в който да го спазвате изключително стриктно. След време ще усетите, че въпросното задължение вече се е превърнало в навик, рутина или част от вашето ежедневие и няма да ви бъде трудно да бъдете постоянни.

Не се отказвайте лесно

Много хора се отказват по пътя на изграждането на полезен навик прекалено рано. Когато спазваш диета и я нарушиш веднъж това не значи че всичко е изгубено и по-добре да се откажеш. Нали знаете, успешният човек е този, който е паднал 299 пъти и се е изправил 300. Със сигурност ще имате моменти, в които ще ви бъде лесно просто да се откажете от всичко. Но ако не го направите и сте постоянни, то ще бъдете много по-успешни от хората, които просто са се отказали още в началото.

Следвайте интуицията си

Истината е, че има неща, за които си заслужава да бъдем постоянни и такива, за които не си. Ако много се опитвате да следвате определен начин на живот, но усещате че всъщност това не е вашето нещо – то няма нужда да го правите насила. Прекалено много неща станаха модерни напоследък и често е трудно да отсеем тези, които наистина са полезни за нас и тези, които не допринасят чак толкова.

Не се разсейвайте

В днешното динамично ежедневие е много лесно човек да изгуби фокус. И много трудно да бъдем постоянни. Шансът да се опитате да правите нещо полезно, в което искате да сте постоянни и да се разсейвате известията на телефона си е голям. Опитайте се да дадете пълния си фокус поне за 1 час върху това, в което искате да сте постоянни. Ако това е тренировка – ако трябва оставете телефона си в шкафчето, за да не гледате кой какво ви е писал в чата. Това го казвам и на себе си, защото пишейки този параграф влязох в Инстаграм и забравих какво друго исках да кажа по темата. Така че не правете като мен – телефонът далеч и фокусът в заниманието, в което искате да бъдете постоянни.

Правилото на 21-ия ден

If you want to make or break a habit, wait for 21 days. Или иначе казано, ако искате да си създадете нов, полезен навик или да се откажете от такъв имате нужда от 21 дни. Доказано е, че това е периода, след който всеки навик става постоянен. Затова мотивирайте се да изкарате 21 дни, в които следвате това, което искате супер стриктно абсолютно всеки ден. Обещавам, че на 21-вия ще бъде по-лесно, ще сте крачка напред и вече ще сте изминали достатъчно път, за да не искате да се откажете, а да продължите напред.

Истината е, че да бъдеш постоянен е едно от най-трудните, но и най-ценни качества в днешно време. Ние сме поколението, което захвърля прекалено лесно всичко – приятелства, връзки, работни места, навици. Да бъдеш постоянен те прави по-конкурентоспособен във всяка една сфера на живота. Затова от вас зависи дали искате да спечелите това предимство.

Виж още:

За самочувствието с любов

7 полезни навика

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3