fbpx
Силата в теб

За самочувствието с любов

Това е тема, за която отдавна искам да кажа нещо. Защото причината за създаването на този блог беше именно това, че жените сме по-неуверени и имаме нужда от подкрепа – лична, морална, професионална. Защото не винаги имаме самочувствие, а понякога трябва. Далеч съм от темата за хората, на които то е излишно. Днес ще говорим за това защо всеки заслужава да повярва малко повече в себе си. Защото изпускаме прекалено много възможности заблудени от това че няма да се справим. Не вярваме в себе си достатъчно и това ни пречи. Затова нека поговорим за самочувствието, което трябва да имаме. За самочувствието с любов.

 Неувереност

Преди години кандидатствах за работа и имах доста тежко последно интервю. До ден днешен помня колко притеснена бях и как мислех, че съм се провалила. Е, взеха ме на работа и няколко месеца по-късно докато си говорех с една от интервюиращите тя каза нещо, което ме шокира. „Ти беше един от сигурните кандидати, за които не сме се колебали. Просто ти беше толкова уверена, че ще се справиш с работата, че изглеждаше сякаш ако просто те оставим с лаптопа ти все някак ще се справиш и сама. В каквато и да е ситуация.“

Първо, аз изобщо не мислех, че съм изглеждала уверена. Помня само колко много се притеснявах. И второ – изненадах се от факта, че тази увереност ми е отворила една врата, която много исках да се отвори. Истината е, че аз нямах никакъв опит с подобна работа, със системите, които се ползват или каквото и да е. Но наистина имах голямо желание. И знаех, че мога и че ще се справя, ако ми бъде даден шанс.

Самочувствието в кариерата много повече пъти може да ти помогне, отколкото да ти попречи. Когато си уверен, че можеш – получаваш работата. Когато си сигурен в себе си и останалите хора ти се доверяват. Никой не би поверил отговорна работа или позиция на човек, който не е сигурен дали ще се справи. Вие как ще се чувствате, ако отидете на лекар, но той не е много сигурен дали може да ви прегледа адекватно. Или да ви изпише правилните лекарства. Разбира се, че няма да му се доверите. Така е във всяка професия.

Не казвам да се биете в гърдите, че можете всичко, ако не е така. Но недейте и да се подценявате. На въпросното интервю, на което мислех, че не съм се справила се оказа че съм била сигурен избор. Защото е имало кандидати, които са се разплакали от напрежение по време на интервюто. Такива, които са заеквали от напрежение, не от нещо друго. И такива, които просто не са могли да покажат на какво са способни. Защото просто не са вярвали в себе си. Не бъдете от тях.

Самочувствието и личният живот

Самочувствието в личния живот може да ви помогнете да изградите отношения, в които сте равнопоставени. Отношения, в които сте щастливи. Със себе си и с другите. Да градите заедно с партньора си, а не да се чувствате като „последна дупка на кавала“. Често в личните отношения, независимо дали говорим за интимни или приятелски единия човек просто няма достатъчно самочувствие. Той не може да повярва, че има до себе си друг човек, който е успял, красив, секси или каквото сте решили, че вие не сте. Това води до подтискане, до криене на истинските емоции и в крайна сметка понякога до избиване на комплекси чрез изневери или други отношения.

Това, което може да направите по въпроса е да работите върху себе си и своето самочувствие. Променете това, което не харесвате и хареайте онова, което трябва в себе си. Знайте си цената и хората ще ви уважават, ще искат да бъдат приятели с вас, ще искат да работят с вас. Истината е, че хората със самочувствие са по-уважавани от останалите. Защото всички автоматично приемат, че щом човек сам се уважава, то и те има за какво да го направят.

За негативното мислене

Аз не мога. Не знам. Няма да се справя. На всеки се случва да си мисли тези фрази. Както и да ги казва на глас. Е,те определено показват липса на самочувствие и то без да има нужда. Конкретно в работна среда може да се опитате да казвате неща от сорта на „Ще направя всичко възможно“, „Ще проуча въпроса“ и т.н. вместо директно да отговаряте с не знам и не мога. Относно негативните мисли обаче положението е далеч по-сложно.

Всеки може всичко. Или почти всеки може почти всичко, стига да го иска достатъчно силно и да се опита. Когато започнете да мислите, че не можете нещо това автоматично се превръща в истина. Успелите хора са тези, които вярват в себе си. Които си казват „Щом другите го могат, защо пък аз да не го мога?“. Те по-умни, упорити, креативни и способни ли са? Едва ли. Най-вероятно имат в повече от вас само две неща – вярват в себе си и са достатъчно упорити, за да се опитват.

Самочувствието идва отвътре

Да, разбира много е приятно някой да ни оцени и да ни каже няколко мили думи. Да получим висока оценка или сертификат за добре свършена работа. Това обаче са външни стимули, които са способни да повдигнат самочувствието ни за кратко време. И ако ние самите не сме доволни от себе си много бързо се връщаме в предишното си състояние каквото и да ни казват или показват останалите.

Често човек е много по-успял, отколкото той си мисли.

Независимо дали имате добра кариера, хубаво семейство, пътувате много или пък сте в супер форма там някъде има някой човек, на когото му лиспва нещо. И ако вие го имате, то в неговите очи вие сте успял човек. Често не можем да видим собствените си качества и постижения. Това обаче не значи, че те не съществуват. Защо не отделите малко време да помислите кои са нещата, с които се гордеете? Кои са качествата, които харесвате в себе си. Запишете ги някъде и ги поглеждайте от време на време. Припомнете си, че има защо да сте на тази позиция, да имате успешен брак или пък да сте желана компания.

За финал

Тази статия стана по-дълга отколкото мислех. А има и какво още да кажа по темата. Имайте самочувствие. Вярвайте в себе си. Уважавайте се. Не позволявайте на другите хора да ви казват, че не можете и не знаете. Не си позволявайте и вие да си го казвате. Животът често е такъв, какъвто си го направим. А хората със самочувствие могат да си отворят врати, на които хората без дори няма и да си направят труда да почукат. От страх да не им се откаже. А ти от кои си?

Още по темата:

Кои са успешните момичета?

How I became more confident

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] За самочувствието с любов […]