fbpx
Силата в теб

Съвети как да запазиш мотивацията си

Представи си човека, който мечтаеш да бъдеш. Най-вероятно виждаш себе си в перфектна форма, завършила някой топ университет, успяла в кариерата си, с щастливо семейство. Колко далече е тази мечта от реалността в момента? Имаш ли нужда от съвет как да запазиш мотивацията си?

Истината е, че никога няма да получим най-добрата своя версия наготово, тя няма просто да се появи някой ден. За да я постигнем трябва да вложим много старание и да свършим един куп неприятна работа. Разликата между това, което сме, и това, което искаме да бъдем, е в това колко мотивирани и продуктивни сме ежедневно.

Но всеки от нас, работил скучна офис работа, която изсмуква цялата му енергия, знае, че да запазиш мотивацията и особено подуктивността си е много трудно. Прибираш се вкъщи след работа и искаш просто да полегнеш на дивана и да гледаш телевизия.

За съжаление осъществяването на мечтите ни изисква много работа, дисциплина и в по-голямата си част този процес изобщо не е приятен. Когато бяхме деца, беше по-лесно. Родителите ни се грижеха да правим всички неприятни неща – да си пишем домашните, да ставаме рано и да ходим на училище, да спортуваме или да посещаваме езикови курсове, да ходим на лекар. Всичко това е твърде скучно и досадно за дете, което може да си измисли хиляди игри през това време. Но сега виждате ползата от тях, нали?

Лошото е, че родителите ни вече не ни преследват, за да свършим всичките си неприятни задължения. Това вече е наша работа. Така че ето няколко съвета как да запазим по-дълго вълнението и мотивацията, идващи с нова цел:

Уверете се, че целите са си лично ваши

Никога не си поставяйте цели, в които не вярвате изцяло. Знам, че звучи очевидно, но въпреки това много хора заимстват мечти от родителите си, приятелите си, дори работодателите си. Но помнете, че за постигането им ще се наложи да изпълнявате не особено приятни задачи. Ако целта, която сте си поставили, не ви вдъхновява, шансът да запазите мотивацията за постигането й е минимален.

Направете план

Колкото по-голямо е едно препятстие, толкова по-непреодолимо ще ви се стори то. Същото е и с целите. Всеки от нас си е поставял мащабни цели – да постигнем мечтаното тяло, да завършим образованието си, да създадем собствен бизнес. Но тези неща биха отнели месеци или години и по тази причина често ги отлагаме, защото усилието изглежда твърде голямо. Всички знаем чудесно, че перфектният ден да започнеш нещо голямо никога не идва. Затова обмислете целите си и ги разделете на отделните задачи, необходими за постигането им. Така няма да чувствате, че губите контрол и ще ви е по-лесно да правите малки стъпки към голямата си мечта.

Очаквайте пречки

Ако се опитвате да направите нещо значимо, въпросът не е дали ще се появят пречки, въпросът е кога. Могат да са различни неща – събития, обстоятелства, дори хора. Но ако се отказваме при всяка неравност на пътя, няма да стигнем по-далеч от собствената си улица. Когато срещнете пречка към постигането на целите си, не ги изоставяйте, а помислете как можете да се измъкнете от ситуацията.

Фокусирайте се в това, което правите в момента

Знам, че т.нар. мултитаскинг е често срещано изискване в обявите за работа и всички го прокламират като полезно качество. Не им вярвайте! Вършенето на няколко неща едновременно само ще доведе до незадоволителен резултат. Не можете да сте ентусиазирани за нещо, ако само половината от ума ви е ангажирана с него. Отделете пълното си внимание на задачата, с която сте се заели в момента, и се отървете от всичко разсейващо – оставете телефона си в другата стая, изключете устройствата, които не използвате в момента, усамотете се. Така ще сте много по-щастливи от крайния резултат.

Давайте си почивка

Вие сте просто човек, а не робот, давайте си почивка! Всеки от нас е попадал в капана да си постави повече задачи, отколкото е физически възможно да изпълни.

Ако това продължи твърде дълго мозъкът ви просто ще откаже да го прави повече. Правете неща, които не са продуктивни, но ви носят удоволствие. Гледайте любимото си предаване, поиграйте видео игра или прочетете онзи чиклит роман. Отбележете времето за почивка в графика си, за да сте сигурни, че не го пропускате.

Тренирайте

Може би си мислите, че физическата активност няма нищо общо с целите ви, освен ако те не са да направите мускули. Но тренировките ще ви помогнат да подобрите настроението си, да се преборите със стреса, дори ще подобрят паментта ви и способността ви да мислите. Изберете си спорт, който ви харесва, и опитайте сами.

Вие как успявате да запазите мотивацията си?

Креативна. Вдъхновена. Постоянна. Обичам технологиите, котките и йогата. Книжен Ентусиаст и Фен на видео игрите. Филолог по образование, Системен Администратор по кариера и Блогър по душа.