fbpx
Бизнес свят

Безплатни и полезни приложения за твоя бизнес

Да живее ерата на технологиите и приложенията! Както знаете в момента има всякакви приложения – от такива, които ви подсещат да пиете вода до други, с които може да търгувате с акции с един клик на телефона. Малко хора знаят, че всъщност преди да стартираме блога си с Теди, двете с нея работехме (и все още работим) по друг страничен проект, който се надяваме да се превърне в успешен бизнес някой ден. Докато стигнем дотам има още време обаче, но това, което ни се наложи да научим бързо беше какво може да направим, за да услесним ежедневието си и същевременно да развиваме въпросния проект, а малко по-късно – и блога ни и инстаграм страницата към него. Разбира се, тогава постъпихме както биха постъпили повечето хора – намерихме безплатни (и полезни) приложения, които да ни помогнат да следим графиците си, да поддържаме връзка с IT-специалисти и дизайнери и да изработваме съдържание.

Независимо дали имате собствен бизнес или не, дали имате блог, канал за влогове или просто някакъв страничен ангажимент то част от тези приложения могат да ви бъдат безкрайно полезни. А хубавото е, че са и безплатни! (или поне в по-голямата си част). Така че ако имате нужда от съвет кое приложение работи – то тази статия е за вас. Предварително се извинявам за чуждиците, които ще видите в текста, но просто някои бизнес термини нямат адекватен превод на български. Ще намерите и полезни линкове.

Telegram

Започвам от най-очевидното, а именно Telegram. Ще се изненадате колко голяма част от бизнес комуникацията минава оттам. Груповите чатове в телеграм са идеална опция за разговор с клиенти, дизайнери, преводачи и изобщо всичко, от което имате нужда. Имате опция да правите анкети и да изпращате файлове, което улеснява работата страшно много. Да не говорим, че тъй като чата е предимно работен няма опасност да не можете да намерите файла, който ви трябва, защото в последния месец сте си пращали мемета на котки с момичетата. Ако имате нужда от каквато и да е писмена комуникация то телеграм е страхотна опция.

Zoom

Ерата на видео-разговорите и хоум офиса няма как да мине без приложение като Zoom. Възможност за конферентни срещи и разговори до 40 минути в безплатната си версия, споделяне на екран и какво ли още не. Това приложение замести Skype for Business успешно, но нищо не пречи да се ползва и за лични цели. Да не говорим колко обучения, събирания на Фейсбук групи и какво ли още не се състоят в Zoom.

Canva

Приложението за дизайн, което улеснява всички. Ако ви трябват темплейти за КАКВОТО И ДА Е – може да ги намерите именно в Canva. Постове за социални мрежи, сторита, корици, книгоразделители, покани за рожден ден и какво ли още не. Плюс мега много безплатни снимки, шрифтове и каквото още ви трябва за персонализиране. Canva има и платена версия, тъй като в безплатната част от темплейтите, снимките и шрифтовете са заключени ( както и доста опции), но безплатната версия е доста, доста прилична. Със сигурност това е безплатното приложение, което препоръчвам с две ръце и ползвам почти ежедневно. Минусът е, че понякога си личи кога някой е използвал готов темплейт, но това не прави нещата по-лоши. А и както казахме – опции за персонализиране има много, стига човек да има желание.

Trello

Ако имате нужда от „дъска“, където да pin-вате бележки към проектите си и да ги споделяте с всички от екипа, то Thrello е една от възможните опции. Може да закачате файлове, снимки и какво ли още не. Признавам си, че не съм го ползвала особено много, тъй като по-удобната за мен опция е Telegram. Но определено такъв тип приложения биха могли да бъдат много полезни при организирането на проекти. Комуникацията между хората, както и разпределянето на задачи се улесняват много.

Tailwind

Едно от приложенията, което са много полезни, но за съжаление безплатната му версия е лимитирана (а платена пък – прекалено скъпа поне за нас). На първо място, Tailwind позволява да schedule-ваш постовете си за Инстаграм и Пинтерест като ти показва най-удобните часови прозорци, в които да стигнеш до възможно най-голяма аудитория. А също така автоматично поства в избрания от вас час. Това би било доста полезно за хора, които искат да са активни в социалните мрежи дори и в моментите, в които не им е удобно. И които планират съдържанието си предварително.

Признавам си, че докато го ползвахме за Пинтерест стигнахме до огромна аудитория за много кратко време. Но честно казано не видях особена разлика за Инстаграм. Полезно е, че приложението показва кои хаштагове са най-добри за твоя пост като ги маркира в зелено и ти дава още подобни предложения. А имаш възможност и да сложиш линк към сайта си във версията за Пинтерест. Ако развивате Инстаграм страница – опитайте безплатната весия. Наскоро видях, че имат подобрения и лимита вече май е на месечна база, а не като цяло.

Business Calendar

Едно сравнително обикновено, но пък изключително полезно приложение по мое мнение. Може да добавяте задачите си в календара като различните категории разпределяте в различни цветове, както и да си слагате аларма за нещата, за които искате да ви подсети. Както и директни линкове към срещи в Zoom например. Но това, разбира се, е достъпно и на други календари. За съжаление това приложение също е доста по-добро в платената си версия, но на мен лично ми спаси живота докато работех, учех магистратура и се занимавах с какво ли не още.

Истината е, че има безкрайно много полезни приложения. За съжаление в голямата си част те са платени, което е разбираемо. Качественото съдържание изисква да вложиш – време, усилия, пари. И никой не иска да го даде наготово и безплатно на хората. Моят съвет е винаги опитвайте първо безплатната версия на някое приложение. А ако решите, че си заслужава и ще го ползвате на (почти) ежедневна база – то вложете средства, ако имате възможност, разбира се, и го ползвайте с кеф. И със здраве. Успех на всички в начинанята ви 🙂

А кои полезни и безплатни приложения вие бихте ни препоръчали?

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3