fbpx
Бизнес свят

Превърни хобито си в професия

                                 

Работи това, което обичаш и няма да имаш и един работен ден. Всички сме чували тази поговорка предполагам. Е, не мисля че е точно така, но това не ти пречи да направиш всичко възможно да работиш нещо, което ти харесва. Все пак прекарваме една огромна част от живота си в работа и определено не е особено приятно да правиш нещо, което не харесваш. И така, днес ще говорим за това как може да превърнете хобито си в професия или по-скоро как да изкарвате пари от това, което обичате да правите. И в което сте добри, разбира се. Нямам претенции, че ще напиша нещо уау, но като човек, който изкарва пари от този блог мисля че мога да ви бъда полезна. Приятно четене 🙂

Социалните мрежи

В днешно време е лесно да започнеш да изкарваш пари от социалните мрежи. Ако си добър в рисуването, писането, фотографията – направи си акаунт в Инстаграм и го развивай. А може би произвеждаш физически продукти – продавай ги в Etsy или си направи страница във Facebook. Ако имаш артистичен талант или пък просто интересно ежедневие – защо не канал в Youtube. Социалните мрежи ни дават безкрайни възможности да стигнем до хората като правим това, което обичаме. Или което ни е интересно и в което сме добри. И са пълни с информация на тема инвестиции, тренировки, ревюта на книги, рецепти за готвене и каквото още се сещате. Така че каквото и да е хобито ви – сигурна съм, че ще се намерят хора, които да го оценят.

Благодарение на Инстаграм-а на блога ни в момента помагам за поддържането на профилите на други страници, а с Теди сме продавали и статии за други сайтове. Възможностите са безкрайни и нищо не пречи да се възползвате и да започнете да развивате хобито си.

Курсове

Ако наистина, ама наистина сте много добри в нещо винаги може да създадете онлайн курс за него. И след това да го продавате. Разбира се, добре развитите социални мрежи от горната точка тук биха ви свършили чудесна работа от маркетинг гледна точка. В момента хората масово записват и купуват всякакви курсове – от такива за развиване на Инстаграм през веган предизвикателства и маратони за отслабване. Ако продуктът ви има стойност, направен е добре визуално и наистина сте ангажирани с това да научите или да помагате на хората – вие сте на ход.

Няма как да не спомена тук курсовете Силно напред и OM School на Омментор – изключително стойностна и полезна информация за социалните мрежи и малките търговци. Помислете кое е това нещо, в което сте наистина добри и има ли как да предадете знанията си на другите хора така че да бъдете максимално полезни. Сигурна съм, че ако е така то много скоро ще можете и да изкарвате пари от тази своя страст.

Freelance или да помагаш на хората

Както казах малко по-горе в момента помагам с развитието на други Инстаграм профили. Но това е само едно от нещата, които можете да правите ако ви харесва. Тук отново социалните мрежи отварят много нови ниши за изкарване на пари. Просто все повече хора имат нужда от помощ с развитието им. Дали ще говорим за фотография, дизайн, създаване на видеа или текстово съдържание. Възможностите са много и ако умеете да правите някое от изброените неща няма да ви е трудно да си намерите клиенти, на които да помагате. Много големи фирми също вече наемат freelancers. И макар в България този тип заетост все още да не е чак толкова популярна колкото в други страни определено не е за пренебрегване. Ако използваш хобито си за да помагаш на хората да развиват бизнеса си определно ще си докарваш поне странични доходи.

Използвайте креативната си енергия правилно

Заключение

Благодарение на Интернет и социалните мрежи в днешно време не е трудно човек да се развива в повече от една сфера. Така че нямате оправдание да не правите това, което обичате поне като хоби. А шансът да изкарвате пари и да го превърнете в своя професия също не е малък. Намерете това, в което сте добри и в което влагате цялото си сърце и душа и действайте. Помислете за свободата, която ще имате, ако не зависите от никого освен от себе си. Тази година сме си обещали да сме най-добрата версия на себе си. И да работим здраво за мечтите си, нали така? Действайте.

Вижте още:

Как да откриеш работата на мечтите си?

Безплатни и полезни приложения за твоя бизнес

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3