fbpx
Бизнес свят

Малка или голяма компания? Коя да изберете?

Решението ми да напиша тази статия дойде от ежедневието ми. В началото на годината смених работата и ми отне време да реша в каква компания да работя. Мисля, че съм споменавала някъде в блога, че работя в ИТ сферата, но никога не съм давала повече подробности. Работих като системен администратор няколко години като в последните две бях мениджър на ИТ екип.

Да напусна предишната си работа беше трудно решение. Политиката на компанията към служителите ѝ ме демотивираше и дори на моменти вбесяваше. Но все още харесвах хората, с които работех. Въпреки всички лоши неща, които бих могла да кажа за този работодател, колегите, които срещнах там, бяха наистина прекрасни.

След няколко интервюта бях изправена пред избор – да се преместя в друга „корпорация“ (тази, която напуснах имаше около 10 хиляди служители) или да отида в по-малка компания (130 човека, пръснати из цяла Европа) и да започна да изграждам всичко отначало.

Докато се колебаех коя работа да приема се замислих за плюсовете и минусите на големи и малки компании. Питах се дали искам да съм част от голям екип, в който да съм почти незабележима… Или да поема повече отговорности, с които нямам представа дали ще се справя… След известно колебание избрах второто и наистина харесвам последните десет месеца от живота си.

Наскоро се замислих, че може би не съм единствената, изправена пред такива колебания, преди започване на нова работа. От този избор ще зависи кариерното ни развитие, балансът между работа и личен живот и работните условия. И не всички са работили в малки и в големи компании, за да могат да разчитат на собствения си опит. Затова ще се опитам да ви дам малко повече информация какви разлики можете да очаквате.

Отношение

В малката компания познавате повечето си колеги отблизо, знаете кой колко деца има и къде прекарват отпуските си. Имате голям шанс ръководството да не оценява представянето ви само по цифрите, а да ви приема като човешко същество. Много по-вероятно е да имате култура, която не е изкуствено промотирана през цялото време, а просто естествено се случва.

В корпорацията на никого не му пука за вас, освен на колегите, които вършат същата работа, и на прекия ви мениджър, който знае колко по-труден би бил живота му без вас, но няма особена възможност да направи нещо, с което да ви задържи или мотивира. Най-вероятно бъдещето на позицията ви ще зависи от решението на човек, който никога не ви е виждал и ще вземе решение на база на PowerPoint презентация или таблица в Excel.

Процеси

В малката компания те вероятно не съществуват или са в много начално ниво на развитие. Когато попитате какъв е официалният процес за нещо ще получите в отговор нещо от сорта на „Мария ми пише в Тиймс кoгато трябва да се направи нещо такова“. При което вие започвате да се чудите какво се случва в тази компания, ако някой реши да си вземе един месец почивка. Ще откриете, че неща, които сте приемали за даденост, всъщност изискват доста усилия. Но ако се амбицирате и решите да подредите и опишете нещата, колегите ви ще са очаровани. Ако нямате против да създавате инструкции и документация можете да направите живота на хората след вас значително по-лесен.

В корпорацията хиляди хора преди вас са помислили за този проблем и най-вероятно някъде ще намерите разписан процес. Да, той сигурно включва това да поискате одобрение от поне десет човека, но знаете, че все пак работи. Може да се случи доста по-мудно, но в крайна сметка това не е ваш проблем. Ще има и кой да ви замести, когато решите да отидете на море, и няма да ви се налага да се върнете към натрупаната си в продължение на седмици работа.

Опит

В малката компания вашия опит ще има значение. Ще искат да чуят мнението ви за това, което правите ежедневно, и дори ще вземат съветите ви на сериозно. Първо, наели са ви заради точно този опит и предпочитат да се възползват от него. Второ, много по-достъпно е да представите идеите си на хората, които ще вземат решението дали те могат да бъдат приложени. Ще получите възможността и свободата да подобрите работните процеси и да оставите отпечатък в компанията.

В корпорациите вие сте лесно заменимо зъбно колелце в един огромен механизъм. Вашето съществуване и вашите идеи обикновено са без значение за развитието на компанията. Дори препоръките ви за собствената ви работа най-вероятно ще останат неоценени. Можете просто да улесните живота си, правейки нещата както искате, но без да казвате на никого. Ако кажете най-много да ви забранят да ги правите по този начин, или шефа ви да го представи като следващата си гениална идея.

Знания

В малката компания ще ви се наложи да откриете как да правите много неща сами. Екипът ви ще е едва от няколко човека или в някои случаи ще се състои само от вас, така че няма да имате много шансове да питате колегите си за съвет или помощ. В последните месеци ми се наложи да проуча и да направя повече нови неща, отколкото в предишните 4 години. Това ще стимулира креативното ви мислене и способността ви да намирате решения на проблеми, но и в някои ситуации ще ви остави да се лутате на сляпо. Разбира се, в професии като моята можете да намерите повечето неща в интернет, но преценете дали това важи и за вашата.

В корпорацията имате изградена структура, процеси и колеги, при които можете да отидете за помощ. Ще посветят около месец на обучението ви когато започнете. А дори да не знаете как да направите нещо, най-вероятно никой няма да ви държи лично отговорни за това. Ще имате достъп до колективния опит на служителите преди вас и животът ви ще е доста по-лесен.

Това са само една част от разликите, които ще намерите между малките и големи компании. Не мога да ви препоръчам едното от двете, защото наистина е до лично предпочитание. Дали искате да имате свобода и да приемат идеите ви, но да полагате повече усилия, за да откриете правилния път. Или предпочитате да следвате установените пътища, да си вършите работата и да приемете, че креативността ви няма да получи много шансове да се изяви. В крайна сметка, това беше и причината с Йоана да създадем този блог.

Аз съм повече от щастлива с избора си. Пожелавам ви и вие да сте щастливи, каквото и да решите.

Виж още:

Защо да работиш в корпорация не е толкова яко, колкото си мислиш

Лични граници на работното място (и не само)

Креативна. Вдъхновена. Постоянна. Обичам технологиите, котките и йогата. Книжен Ентусиаст и Фен на видео игрите. Филолог по образование, Системен Администратор по кариера и Блогър по душа.