fbpx
Силата в теб

Как да откриеш работата на мечтите си

В днешно време е модерно всеки да дава съвети за по-добър живот. Прави това всеки ден и ще си във форма, прави това сега и ще си щастлив. И какво ли още не. Истината е, че никой не може да знае по-добре от теб самия, кое е най-доброто за теб. А ако имаш нужда от малко насоки как сам да откриеш това, което ти е нужно, за да намериш работата на мечтите си, то тази статия ще ти бъде полезна. Затова заповядай 5 съвета по темата и приятно четене 🙂

 1.Намери това, което те вдърхновява ( или What is done with love is done well)

Да, знам, че звучи като клише, но клишетата са такива именно защото са верни. Има причина хората да имат различни интереси и да ги вдъхновяват различни неща. Независимо дали говорим за спорт, книги, филми, автомобили, ръчно изработване на нещо, компютърни игри – хобито ви има значение. И има причина именно това да е наше хоби.  Няма как да не дам пример с мой приятел, който преди време е толкова запален по компютърните игри, че започва да има намира „бъгове“ и да ги оправя. Е, в последствие това му става толкова интересно и той става толкова добър, че днес има собствена IT фирма и именно основата, която е поставил тогава го движи и до днес в различните му проекти. Та хобито си е хоби, но колкото повече време прекарваме в него, толкова по-добри ставаме и научваме много нови неща.

2.  Намери това, в което си добър

Да, това, което харесваш и това, в което си добър могат да бъдат две различни неща и в това няма нищо лошо. Ключът е в това да намериш как да ги съчетаеш по такъв начин, че да направиш най-доброто за себе си. Преди да започна този блог си направих кратък експеримент. Реших да попитам най-близките ми хора за какво биха дошли при мен за съвет. И в крайна сметка отговорите, които получих ме насочиха към това как аз мога да бъда полезна на другите. Явно давам прилични съвети, защото след отговора „за всякакъв“, моите приятели казаха, че биха дошли при мен за съвети относно работа, образование и мотивация. Така се роди и идеята за този блог. Защото си казах, “защо да не споделя моите методи за работа и учене с всеки, които иска, не само с близките ми хора”?

Така че направете и вие този експеримент. Попитайте някого с какво ви свързва и може би ще се изненадате от отговорите. Аз лично също имам приятели, от които искам най-различни съвети за неща, от които грам не разбирам.

3. Не търси парите

Това е съвет, който никой никога не ти казва. Всеки човек, който иска да започне собствен бизнес е с мисълта колко пари може да изкара и какво може да спечели от него. И това разбира се е в реда на нещата. Но това, което мога да кажа от опит е, че това, което носи пари за другите не винаги може да донесе пари за теб.

Бъди най-добрият в това, което правиш и винаги ще имаш работа. Този съвет знам от баща ми и с времето се убедих, че наистина е така. Независимо дали искаш да бъдеш личен треньор, козметик, фаянсаджия, дизайнер или каквото и да е, то стреми се да бъдеш адски добър в това, което правиш. Само така можеш да си гарантираш, че си положил всички усилия по пътя към успеха. А ако си такъв то парите ще дойдат в последствие. Това, което е важно в случая е те са не са основната мотивация и на всяка цена. Няма как да започнеш да работиш за себе си и от ден първи да взимаш 5000 лева заплата. Или пък всичко да върви по мед и масло.

Истината е, че може би доста време трудът, който полагаш ще бъде „благотворителен“ или на ниска цена, но името, което ще изградиш и знанията, които ще получиш ще бъдат много по-ценни. Най-важното е вътрешната ти мотивация – да правиш това, защото ти е приятно да го правиш. И защото си добър в него, защото искаш да промениш нещо, което не ти харесва. Тръгнеш ли в тази посока да го направиш заради себе си, то рано или късно не виждам причина това, в което си най-добрият да не се превърне в източник на доход.

4. Поискай съвет

Това е може би един от най-ценните съвети, които мога да дам. Поискай съвет от някой, който наистина разбира. Да, знам че живеем в ерата на Google и че за секунди можеш да получиш информация по всеки един върпос, който ти трябва. Но истината е, че тази информация може да бъде тип „бг мама“ ( нищо против форума, там може да намерите съвети и по ядрена физика 😀 ). Само че се убедих, че когато ти трябва да знаеш, кой е най-добрият подход / инструмент/ вариант и тн няма по-добър учител от опита. Имаш страхотна идея? Попитай какво мисли за нея някой, който работи в тази сфера. Трябва ти съвет от адвокат? Защо не попиташ бившият си съученик, който работи в една от най-големите кантори в София например?

Контактите с хората са безкрайно полезни и ценни и да интернет е по-лесния, бърз и достъпен вариант, но със сигурност не е най-добрият и качествен. А когато става въпрос за нещо сериозно, то няма как да направим компромис с качеството, нали така? Истината е, че шанса да ти помогне някой, който вече е минал по този път и да ти спести безсмислени усилия е огромен и се отплаща. А кой знае – след време може да върнеш услугата.

5. Инвестирай време и усилия (работа, работа, работа)

Истината е, че няма кой да дойде и да свърши работата ти вместо теб. Няма кой да те научи, без ти да искаш да се научиш сам, да ти измисли идеята, да ти даде всичко наготово. Дори и да си прочел горните 4 съвета и те да ти се струват елементарни, то зад тях стоят години работа, часове четене, търсене на решения и варианти. Ако искаш да направиш нещо хубаво, то приготви се, че то изисква време. Няма как да стане сега и веднага. Снощи прочетох една мисъл на Уорън Бъфет ( най-успешният инвеститор и един от най-богатите и влиятелни хора в света) и той казва:

„Без значение колко сте талантливи или упорити, за някои неща е нужно време. Не можете да си направите бебе за един месец, като забремените девет жени“

Уорън Бъфет

И това е точно така. Отделяйте всяка свободна минута в това да правите нещо за себе си. Бъдете по-добра версия на себе си, колкото и да звучи изтъркано. Правете това, което обичате и се научете как да бъдете добри в него. Направете го за себе си и накрая дори и да не се получи това, което сте искали, то със сигурност няма да съжалявате и ще бъдете една крачка напред пред другите. Това, което разделя успелите хора и неуспелите хора е характерът. А на теб, стиска ли ти да докажеш, че си различен?

Виж още:

Съвети за успешно интервю за работа

What is your dream job? – Quiz

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3