fbpx
Силата в теб

Как да си поставяме цели и да бъдем успешни

Напоследък съм голям хейтър и съответно установих, че хората, които не си поставят цели често успяват да ме подразнят. Просто аз не разбирам как безцелните дни могат да бъдат продуктивни дни и съответно месеци или години. Поставянето на цели е първата стъпка от това да разбереш какво искаш в живота. Дали искаш да бъдеш в добра физическа форма, дали искаш имаш престижна работа или пък да четеш повече книги – постави си няколко неща за цел и ги следвай докато не ги постигнеш. Защото целите не са нищо повече от реалните резултати на сбъднатите мечти. И така, след това кратко въведение – готови ли сте да сбъднете поне някоя от мечтите си? Надявам се, че отговорът е да. Приятно четене 🙂

Лични цели

Нека да започнем с личните цели. Защото ако трябва да бъдем честни – характерът е това, което може да направи един човек успешен във всяка една сфера на живота му. Няма да изброявам основите цели, които можете да си поставите – да водите здравословен начин на живот, да влезете във форма, да спрете цигарите или алкохола. Вместо това ще ви насоча към 3 въпроса, които да си зададете. По този начин по-лесно ще откриете това какво всъщност бихте искали да промените, за да бъдете по-щастливи. Когато го откриете- запишете го някъде, поставете си го за цел и действайте смело.

Какво обичате да правите?

Вчера гледах един TED Talk на тема щастие. Според редица проучвания, човек далеч не прекарва достатъчно време в това да се забавлява. Дейностите, които често смятаме за забавление като висене в социалните мрежи например, всъщност ни карат да се чувстваме по-зле, отколкото ако правим нещо, което наистина обичаме. Всъщност да правиш нещата, които харесваш ти помага да присъстваш качествено в настоящия момент и да избягаш от стреса. Затова задачата е следната – поставете си за цел да се забавлявате повече. Отделяйте време за хобитата си – независимо дали говорим за разходки в планината, четене на книга или настолни игри с приятели. Да бъдете по-щастлива версия на себе си със сигурност би било прекрасна ( и сравнително лесно изпълнима цел).

Отделяте ли време за себе си?

Често в забързаното ежедневие не ни остава достатъчно време за себе си. Бързаме да свършим задачите си за деня и да седнем на дивана вечерта изморени и изгубили мотивация. Намирането на време за себе си е една от най-важните цели, които може да си поставите. Независимо дали говорим за тренировки във фитнеса, козметични процедури или просто някакво време, в което правим само и единствено това, което ни се прави в момента. Поставете си поне няколко цели в тази категория и обещавам, че превърнете ли ги в навик определено ще направите живота си поне малко по-добър.

Имате ли социален живот?

Този въпрос е доста болезнен след пандемията. И макар аз лично да съм от хората, които правят всичко възможно да си наваксат изгубените 2 години виждам, че много други не са така. Хората са някак по-дистанцирани и асоциални, което ни прави единствено по-демотивирани и нещастни. Човекът е социално същество и има нужда от ежедневна комуникация. И с колкото по-мотивирани, готини, позитивни и креативни хора си общува, толкова повече и той самият става такъв. Може да си поставите за цел да правите нещо, което не сте правили досега всеки месец. Например да отидете на културно събитие, да се видите с приятели, които не сте виждали отдавна или пък да се запишете най-после на онзи курс, който отдавна отлагате. Което и да изберете няма да сгрешите. В днешния дистанциран свят на технологии да бъдеш социален скоро ще се превърне в едно от най-ценните умения на човек. Записахте ли си вече целите?

Професионални цели

Няма какво да се лъжем – огромна част от живота на човек минава в работа. Така че няма нищо по-хубаво от това да харесвате това, което ви се налага да правите, за да изкарвате пари. Професионалните цели, за разлика от личните не винаги зависят изцяло от вас. Понякога ще са ви нужни доза късмет, за да попаднете на правилното място в точното време. Друг път пък ще ви се наложи да смените работата, за да минете напред. И в двата варианта обаче ще трябва да свършите 2 неща – да поставите целите си и да дадете всичко от себе си, за да ги постигнете.

В какво сте добри?

Разбира се, че трябва да правим това, което обичаме. Но трябва да правим и това, в което сме добри. Има причина някои неща да ви се отдават с лекота, а други да са ви безкрайно трудни. И докато трудните неща ни правят по-добри и ни помагат да се усъвършенстваме, то нещата, които ни идват „отръки“ са всъщност тези, в които можем да станем много, много добри. Помислете кои са вашите добри страни и се опитайте да станете още по-добри в тях. Или пък да добавите нещата, които ви липсват, за да се превърнете в човек, с когото всеки би искал да работи. До края на годината има много време. Представете си колко много може да се развиете, ако започнете отсега?

Какви компромиси сте склонни да направите?

Готови ли сте да работите само от вкъщи? Или пък искате да работите за себе си? Компромисите, които ни се налага да направим в професионален план често включват компромиси със себе си. Като това да не ни остава време за любимите ни занимания. Или пък дори за близките ни хора. Помислете си какви компромиси сте склонни да направите за успешната си кариера и какви не. И след това си поставете за цел да го спазвате. Със сигурност ще се чувствате по-добре със себе си, ако успявате да балансирате работата и личния си живот. За целта просто недейте да си поставяте прекалено високи цели в работата и прекалено ниски в личен план. Както и обратното, разбира се.

Как се виждате след 5 години?

Независимо дали говорим за лични или професионални цели – визията за бъдещето е важна. Именно така поставянето на цели може да ни помогне да „видим“ бъдещето си аз и да преценим дали вървим по правилен път. Как се вижте след 5 години, ако не промените нищо в начина си на живот досега? А ако промените нещата, които не ви харесват? Може би дори имате нужда да промените всичко и да започнете на чисто? Само вие можете да си отговорите на тези въпроси. Аз мога само да ви дам насоки да видите целите, които искате да сте постигнали след 5 години и тези, които сте си поставили сега. Така най-лесно и ясно ще видите дали всъщност сте на правилен път. Искрено ви пожелавам отговорът на този въпрос да е „ДА“.

Заключение

Искрено се надявам, че след тази статия вече няма да има хора, които си мислят че поставянето на цели е маловажно. Ние с Теди сме на мнение, че стъпка по стъпка, човек може да изгради един много по-добър живот за себе си. За целта обаче първо трябва да знае какво иска. Второ – да го планира. И едва тогава – да положи всички усилия, за да го постигне. А вие написахте ли вече целите си за новата година или още четете тази статия?

ВИЖ ОЩЕ:

Защо да работиш върху себе си?

Поставянето на цели – ключ към успеха

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3