fbpx
Силата в теб

Нетипични здравословни навици

Всички сме чували за това, че е полезно да пием вода с лимон сутрин и да тренираме. Кои са обаче здравословните навици, за които почти не се сещаме? Днес съм в настроение да поговорим по-скоро за тези здравословни навици, които ни помагат да бъдем спокойни, уравновесени и да запазим най-вече психиката си. Защото за съжаление изключително малко хора полагат каквито и да е усилия да се чувстват добре психически, а това изобщо не е ок и си личи в цялото ни общество. Не бъди от тези хора. Ето ги и моите съвети по темата.

Избягвай токсичните хора

Най-трудният, но и най-добър съвет, който ще прочетете. Истината е, че токсичните хора са навсякъде около нас и често е трудно да не общуваме с тях. Особено ако говорим за колеги на работа или членове на семейството. Съветите, които мога да ви дам по темата са два – поставете лични граници и намерете начин да не допускате да ви влияят емоционално. Лесно да се каже, трудно да се направи. Колкото по-добра версия на себе си ставате и колкото повече държите на себе си, толкова по-лесно ще ви бъде да не допускате подобни хора да бъдат в живота ви (или поне да ви въздействат емоционално). Обещавам отделна статия по темата скоро, тъй като имам още доста какво да кажа по въпроса.

И се заобиколи с правилните такива

С какъвто се събереш – такъв ставаш. С годините се убеждавам колко е правилна тази поговорка. Ако си заобиколен от негативни хора например е много трудно да останеш позитивен в някои ситуации. Случвало ми се е да прекъсвам приятелства и връзки, да напускам работа, защото хората, с които си комуникирам са толкова натоварващи, че ми отнема повече усилия да се държа добре с тях отколкото да правя каквото и да е друго. Няма нищо лошо в това да общуваш избирателно. В крайна сметка социалният кръг е нещо, което поне в някаква степен човек избира сам. Постарайте се в него да има само качествени хора и бъдете сигурни, че ще вървите напред. Ако трябва да изберете един от всички здравословни навици – препоръчвам ви този.

Слушай себе си

В този живот винаги постоянно някой ще ти дава акъл. Независимо на колко години си, колко образования или успешна кариера имаш, винаги някой ще ти каже, че нещо не правиш като хората. Да слушаш само себе си е един от най-полезните съвети, които мога да ти дам. Разбира се, не казвам, че когато имаш нужда нямаш право да поискаш съвет от хората, на които имаш доверие. Но разликата е в това да го поискаш. А непоискани съвети много и възможно най-далеч. Ти сама знаеш кое е най-добро за теб. Или поне го усещаш дори и да не се заслушваш във вътрешния си глас.

Никой не е на твоето място, не е бил и няма да бъде. Така че никой не знае по-добре какво искаш да направиш или пък какво трябва да направиш. И в двата случая се вслушай в своя собствен съвет. Ето ви едно трикче: опитайте се да си представите, че някой друг е на ваше място и трябва да му дадете съвет. А после последвайте своя собствен.

Не се страхувай да казваш НЕ

Лични граници. Всеки трябва да ги има и да ги поставя когато има нужда. Не се страхувай да казваш не когато не искаш да правиш нещо. Не си длъжен на нищо и на никого в този живот освен на себе си. А когато вътрешно усещаш съпротива да направиш нещо очевидно няма да го направиш. Или няма смисъл да го правиш.

На мен лично ми отне много време да се науча да казвам Не най-вече на близките си хора, тъй като това е малко по-трудна задача. И все още се затруднявам. Но много повече се товаря вътрешно от това да правя нещо, което не искам или по начина, по който не искам. Да отказваш значи да проявяваш уважение към самия себе си. Напомняйте си го всеки път, когато ви е трудно да кажете не. Да отстояваш себе си е част от тези здравословни навици, които със сигурност ще ти бъдат от ползва във всякакви ситуации.

Остави телефона

Рано или късно всеки се чувства претоварен от това постоянно да виси на телефона си. Независимо от това дали просто си чатиш с приятели или висиш в Инстаграм, от време на време си давай малко почивка. Детоксът от социалните мрежи е нещо, за което имам отделна статия с експеримент, в който бях без социални мрежи за седмица и се чувствах повече от перфектно. За жалост рядко осъзнваме какъв източник на стрес се крие в телефоните ни, често пропускаме моменти, защото сме забили поглед в екрана и изобщо чакам момента, в който ще стане модерно да си без телефон.

Да висиш на телефона си постоянно може да повиши нивата на тревожност и стрес повече отколкото си мислиш. А и често ги използваме умишлено като бягство от реалността, в моментите, в които не сме особено щастливи. Това обаче е само временно решение на проблема.

Честно казано тези съвети може би бяха насочени най-вече към мен самата. Напоследък намирам все повече черти от характера си, които не харесвам и осъзнавам, че от мен зависи да ги променя. Мисля, че тези нетипични здравословни навици биха могли да бъдат част от една позитивна промяна и обещавам скоро да има и втора част по темата.

ВИЖ ОЩЕ:

Как се отказах от социалните мрежи за седмица?

5 общи черти, които токсичните хора имат

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Нетипични здравословни навици […]