fbpx
Силата в теб

За едно ново начало

Истината е, че често имаме нужда от ново начало, но не знаем откъде да започнем. Е, ние отново сме тук с няколко съвета по темата. Новото начало често е трудно, защото изисква промени. Независимо дали говорим за промени в личен или професионален план това със сигурност е едно предизвикателство.

Какво НАИСТИНА искаш да промениш

Често не сме склонни да направим нужната промяна, защото просто не я искаме достатъчно. Ако искаме да имаме хубаво тяло – то трябва да започнем да тренираме и да спазваме режим. Или пък искаме да сменим професията си, но трябва да изкараме курс за допълнителна квалификация. Доста често когато трябва да опрем до конкретното действие, което да донесе нашето ново начало ние се спираме. Чисто психологически това е и трик на мозъка – той просто се опитва да ни откаже от всичко ново и различно с цел да ни остави в зоната ни на комфорт. Затова е важно да знаем какво НАИСТИНА искаме да променим в живота си и да направим нужното в тази посока. Едно по едно, в крайна сметка малките стъпки водят към прогрес.

Запиши си нужните стъпки

И като казахме за малките стъпки това е следващата крачка. След като внимателно сте избрали целта си е важно и да видите как да стигнете до нея. Моят съвет е винаги да записвате всичко, което е нужно да направите, колкото и дребно да ви изглежда то. Първо, не е трудно да забравите нещо, ако не си го запишете. И второ, записването на цели ни прави по-продуктивни, служи като метод за визуализация и изобщо е супер нужно ако искате наистина да имате едно ново начало в живота си.

Изхвърли ненужни вещи / Подреди около себе си

За да дойде нещо ново в живота – старото трябва да си тръгне. Важи за вещи, неискрени приятелства, ситуации, токсични хора и какво ли още не. Когато разчистваме пространството около себе си често слагаме в ред и мислите си.

Сподели с приятели за промяната

 Доказано е, че с колкото повече хора говорим за промени в живота си, толкова по-склонни сме да ги направим. Просто в един момент ни хваща срам за това, че само говорим за нещо без да сме предприели конкретни действия към изпълнението му. И в крайна сметка се решаваме на последната крачка (всъщност първа за нашето ново начало) и преминаваме от думи към действия. Ако например искате да спрете да пушите просто разкажете на максимално много хора. Така си гарантирате, че всеки път в който ви видят с цигара ще мрънкат, което би било безкрайно досадно и би ви подтикнало към действие. Ако, разбира се, наистина го искате. Ако пък искате да започнете да тренирате винаги може да намерите приятел, с който да го правите заедно и така лесно да го превърнете в приятно занимание и оттам в навик.

Заключение

В крайна сметка промените винаги идват в живота ни по един или по друг начин. И ние често сме притиснати от обстоятелствата да променим нещо в себе си или в начина си на живот. Иначе казано – да започнем отначало. Новото начало почти винаги е плашещо, но и почти винаги е за добро. Да бъдеш адаптивен е безкрайно полезно качество във всяка една ситуация в живота. Така че напред към новото начало, защото нали знаете? Най-доброто винаги предстои.

ВИЖ ОЩЕ:

Лични качества, които ще ти помогнат в кариерата

30 препоръки за ново начало

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3