fbpx
Бизнес свят

Бременност и кариера? Какво следва сега?

Признавам си, че това е статия, която ми се искаше да бях намерила преди година и половина. Двете чертички излизат на теста и още не го осъзнаваш съвсем, но живота ти ще се промени изцяло. Имаш хиляди въпроси по темата и почти никого, когото да попиташ. Е, тук не е Бг Мама (нищо лично) и затова ще се опитам да отговоря на всички въпроси, които една работеща жена може да си зададе в тази ситуация. А моята приятелка Алекс ме подсети, че мога да бъда полезна на други жени, на които ще им се наложи да съчтават бременност, майчинството и кариера. Наистина моментът е достатъчно вълнуващ (и стресиращ), че да мислиш за работа, но в крайна сметка искаш или не ще ти се наложи да минеш през тези неща и чисто професионално.

Кога мога да изляза в майчинство? Кога трябва да съобщя на работодателя си? Могат ли да ме уволнят и колко майчинство ще взимам? Ще се постарая да съм възможно най-подробна по темата и като жена, минала наскоро по този път да ви дам актуалната за момента информация. Полезни линкове ще намерите вътре в статията както и в края на текста. Приятно четене и лека бременност 🙂

Кога мога да изляза в майчинство?

По закон след третия месец имаш право да излезеш в болничен по всяко време. Нужен ти е само болничен лист от наблюдаващия те лекар. А най-късно 45 дни преди термина вече си длъжна да излезеш в майчинство. Така че кога между третия месец и 45 дни преди раждането ще излезеш да се подготвиш за предстоящите промени малко или много е твой избор. Все пак става въпрос за твоята бременност и за твоята кариера. И ти имаш правото да определиш докога искаш да работиш в този период.Освен ако лекарят ти не е препоръчал друго, разбира се. Личният ми съвет е да излезеш когато се чувстваш комфортно. Има жени, които не искат да работят бременни, имам и познати, които работиха до последно по една или друга причина.

Аз лично избрах да изляза към 6-ти месец от бременността, защото обездвижването пред лаптопа ми идваше в повече, както и работният стрес. Имай предвид обаче, че ще получаваш парите си под формата на болничен, което значи че заплатата ти ще бъде малко по-ниска от обикновено. (80% от това, на което ви осигуряват). Може да си вземете и ПИК код от НОИ, с който да следите кога и колко пари ще вземете, който така или иначе ще ползвате и през първата година на майчинството. Също така двете години майчинство се признават за трудов стаж.

Правото на отпуск поради бременност и раждане в България е в размер от 410 календарни дни за всяко дете. Важно уточнение е, че 45 от тези дни се ползват задължително преди раждането от бременната жена. Когато майката и бащата са сключили брак или живеят в едно домакинство, то бащата има право на 15 дни отпуск при раждане на дете, считано от датата на изписване на детето от лечебното заведение. 

“Бременност и раждане в България” – Диляна Коджаманова Майчинство

Кога трябва да съобщя на работодателя си?

Тук вече няма правило и може да действате както намерите за добре. Да съобщиш, че си бременна на работодателя си е преди всичко въпрос на личен избор. Моят съвет обаче е да съобщите възможно най-рано поне на прекия си ръководител. На колегите, разбира се, може да кажете и на по-късен етап, ако не държите някой да ви разнася из офиса. Или просто ако не искате да ви гледат с други очи и да прекаляват с внимание или шеги. Това е доста особен период и доста интересни неща могат да ви подразнят или разплачат. Добре че моята бременност протече онлайн заради пандемията.

Аз съобщих на мениджърката си още преди 3-ти месец, защото имаше много неща, които да организираме заедно преди това от сорта на намирането и обучаването на заместника ми, което трябваше да поема аз. Другата причина е, че когато поне някой на работа знае за ситуацията може да ви влезе в положение и да не бъдете претрупани от работа или дори карани да вършите неща, които не са подходящи за това състояние. Не забравяйте, че от момента на съобщаване на бременността на работодателя си вие всъщност сте защитени от закона. И да съобщиш за своята бременност не застрашава твоята кариера или кариерно развитие.

Могат ли да ме уволнят?

Ако сте на постоянен безсрочен трудов договор – абсолютно не. Ако сте в изпитателен срок или на срочен договор обаче за съжаление работодателят може да прекрати взаимоотношения без да се обосновава и това е негово право (или съответно когато срокът настъпи). Бременните жени на постоянен трудов договор са защитени от закона и не само имат право да излязат болничен при нужда, да отидат на преглед през работно време, но и могат да откажат да вършат задължения, които биха ги изложили на риск. Мисля че нямате право и да работите нощни смени или поне никой няма право да ви принуди.

Също така работодателят е длъжен да запази позицията ви. Което значи че вие ще се върнете след две години точно на тази стъпка в кариерата си, на която сте били и преди това. В смисъл, че никой няма право да ви върне в стартова позиция, ако сте мениджър например. Ще намерите още информация по темата в линковете след статията.

Колко майчинство ще взимам?

През първата година – 90% от това, на което те осигуряват. През втората година – това, което е определила държавата за всички. В момента законът се преразглежда, но се очаква майчинството през втората година да бъде 680 лева или равно на минималната (710 към момента). За сравнение – допреди няколко месеца майчинството през втората година беше смешните 380 лева. Няма дори да го коментирам. Относно първата година – има калкулатори в нета, където може да сметнете какво ще получавате. Сумата леко варира спрямо работните дни на месеца. В сайта на НОИ има и календар, в който пише на кое число ще бъдат преведени парите ви този месец.

Документите се подават от вашия работодател към НОИ, така че всички болнични листове, молба за 410 дневен отпуск по майчинство и тн се предават директно на работодателя!

Надявам се статията да ви е била полезна. Бременност, майчинство и кариера често вървят ръка за ръка, но това не значи че не могат да бъдат съчетани. Или дори да се допълват взаимно, но за това ще имаме някоя друга статия. Опитах се да бъда максимално изчерпателна, но оставам на разположение за въпроси по темата в Инстаграм профила на блога.

Полезни линкове по темата:

Отпуск по майчинство

Кога да съобщиш на работодател?

Уволнение на бременна жена?

НОИ Календар

Калкулатор Майчинство

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3