fbpx
Силата в теб

Бебе и амбиции? Ами сега?

Да бъдеш амбициозна жена никак не е лесно. Винаги искаш да можеш и знаеш всичко и да бъдеш все по-успешна и по-добра. Имаш прилична кариера, малко свободно време, хобита, социален живот. Какво правим обаче когато на хоризонта се появи бебе? Нека бъдем честни – картината се променя изцяло. Аз обаче съм тук, за да ти дам малко повече яснота, а и надявам се спокойствие по темата. Това, че имаш дете не означава, че вече нямаш право да искаш да имаш и кариера или други успехи. Да, нещата са по-трудни, но затова пък победата е по-сладка. Истината е, че не трябва да се отказваш от амбициите си независимо от ситуацията. Трябва просто да се нагодиш към нея и нещата ще ти се получат. Ето и няколко съвета по темата:

Бременност

При мен лично бременността беше най-непродуктивният период. Просто хормоните те удрят всекидневно и ако успееш поне да прочетеш малко по темата какво те очаква с бебето е добре. Признавам си, че тогава не ми се занимаваше с нищо продуктивно, дори и с блога. Научих обаче доста полезна информация по темата с бебета, защото признавам си, че не знаех абсолютно нищо. Има жени, които работят почти до термина си и очевидно остават адекватни (аз, както разбрахме, не бях от тях). Така че ако си бременна, но искаш да работиш докогато ти е възможно – това не те прави странна.

Аз лично още тогава си правех планове за какво точно ще използвам 2-те години майчинство. И да, курсът по дигитален маркетинг в СофтУни и развитието на блога бяха включени като приоритет веднага след правилното отглеждане на детето ми. Така че през бременността просто направи това, което усещаш за правилно. Работи, учи, почивай си, планирай бъдещето, помечтай си за това какво искаш да постигнеш за себе си и детето си някой ден. Това е напълно достатъчно.

С малко бебе вкъщи

Лесно ли е да правиш нещо за себе си с малко бебе вкъщи? Не особено. Лесно ли е да гониш амбициите си с малко бебе като цяло? Не бих казала. Но не е невъзможно. И в режима на бебето, и в ежедневието ти като цяло трябва да е водеща една дума – ОРГАНИЗАЦИЯ. Да, бг мами, ясно ми е, че всеки ден е различен и че всяко дете е различно и че майчинството е супер оправдание да не правиш нищо по цял ден защото „гледаш детето“. Тук обаче се надявам, че сме се събрали друг тип жени и не търсим оправдания, а начини.

Първото нещо, което направих беше да създам режим на бебето или по-скоро да видя какъв режим ще си създаде тя и да се наглася спрямо него. Аз имах късмет детето ми да заспива около 7 вечерта, така че прецених че вечерта ще бъде моето време за развитие. Да, много е изкушаващо след цял ден просто да си легнеш и да не правиш нищо, но вярвайте ми, два пъти по-удовлетворяващо е да направиш нещо за себе си. Така че скоро с нетърпение започнах да чакам вечерите, в които на чаша вино пиша статии като тази или наваксвам с лекциите по маркетинг.

Препоръчвам ви да изчакате колкото време ви е необходимо да свикнете с новия си начин на живот. Защото да, целият ви начин на живот ще се промени и ще трябва да намерите начин да „крадете“ време за себе си и за амбициите си. Насладете се на времето с бебето и вие ще усетите кога ще се почувствате готови и за нещо различно.

Ако трябва да бъда честна това да имате време за себе си и да не спирате развитието си е ключът към това да бъдете по-добри родители.

Защото дори и без да усещате това е времето, което ви зарежда с енергия, сили и търпение. Така прекарвате и по-качествено време с детето си.

Искрено и лично

Това, което никой не ви казва по темата обаче е, че лесно може да изпитате чувство за вина. Просто навсякъде по паркове и градинки е пълно с майки, които са толкова посветени САМО И ЕДИНСТВЕНО на децата си, че всички останали, които все пак имат някакви различни мечти и надежди изглеждат недостатъчно заинтересовани. Това, разбира се, изобщо не е така и ви препоръчвам бързо да се оттървете от тези мисли.

Аз съм майка на момиче и си признавам, че всеки път, когато се замисля дали не отделям прекалено много време на „странични занимания“ (разбирайте учене и блога) всъщност се сещам, че аз искам дъщеря ми също да бъде амбициозна. Искам да преследва мечтите си дори с повече упоритост и хъс. А единственият начин това да се случи е ако тя вижда пред себе си пример за такова поведение.

Така че, мили момичета, ако случайно някога се почувствате виновни, че през тези 2 години майчинство на вас ви се прави и нещо различно от това САМО И ЕДИНСТВЕНО да гледате детето по цял ден – поздравления. Вие просто сте една амбициозна майка и в това няма нищо лошо.

Примерът

Истината е, че децата се учат само и единствено от примера. Те искат да приличат на родителите си и още от съвсем мънички съзнателно или не имитират всичко, което правите. Така че бъдете амбициозни. Бъдете смели. Не пречупвайте майчинството само пред призмата на обществото за отдадената майка героиня, която не прави нищо за себе си по цял ден и раздава солети. Гонете целите си винаги когато можете, разбира се, не за сметка на качествено време с децата. Бъдете организирани и ще ви се получи да правите всичко. Някои дни е лесно, други не толкова, но важното е да се върви напред. Бъдете пример за децата си и вярвайте ми някой ден, когато ги погледнете и видите в тях същия хъс и амбиция, които сте намирали в себе си ще разберете, че сте взели правилните решения.

ВИЖ ОЩЕ:

Бременност и кариера

Бебе и работа – мисия (почти) възможна

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3