fbpx
Любими

Мания на месеца – Януари

Тази година сме си поставили за цел да имате много повече (и по-полезно) съдържание от нас. И какъв по-подходящ момент за това от стартирането на нова поредица? Всеки месец ще ви споделяме по 1 нещо, което силно ни е впечатлило, което сме разучили и сме изпробвали самите ние. Най-вече в сферата за грижа за себе си. За да имате една нова гледна точка за нещата. Ще намерите и още няколко препоръки за книги, филми, подкасти, песни и изобщо всичко, което ни е впечатлило по някакъв начин този месец. Аз лично нямам търпение да споделя с вас така че приятно четене.

Йоана – Тренировки

Началото

Много съм горда със себе си, че започвам годината точно с такава мания на месеца.  Движението във всякаква форма е нещо, към което напълно съзнателно и активно се стремя този месец. Беше ми заложено в месечните цели, в годишните такива и изобщо реших, че наистина е важно да съм постоянна в това. Мързи ли ме понякога – да. Имам ли желание да тренирам всеки ден? – не. Опитавам ли се да го правя – опитвам се. Дори и насила. Просто да се грижа за себе си трябва да бъде приоритет. Ключът към създаването на подобен полезен навик е понякога да го направиш дори и насила. Важното в случая е да се извадиш от зоната си на комфорт и да се пребориш най-вече с какво (тук ще се изненадате) – с мозъка си. Да, точно така.

Какво забелязах за себе си?

Първите пъти правех всичко възможно да си намеря оправдание защо да НЕ отида да тренирам. Оф, нямам време, трябва да пазарувам, искам да ям в обедната, не са ми хубави дрехите за фитнес… И още, и още. Всеки път обаче си казвах, че физическото и психическото ми здраве са ми приоритет тази година, така че включването на повече движение беше задължително. И всеки път, в който преборвах себе си и все пак отивах до залата след това се чувствах в пъти по-добре. Хората са казали – единствената лоша тренировка е пропуснатата. Така че понякога дори само да се разходиш до фитнеса и да направиш няколко упражнения е по-добре от нищо.

Тук ключът е в постоянството, дисциплината и създаването на навик. Колкото повече време минава, толкова повече усещам с какво удоволствие всъщност отивам да тренирам. И как да се кача на пътечката/стълбичките, да си сложа слушалките и да слушам музика или подкаст докато тренирам всъщност е супер приятно.

Наскоро слушах един семинар на тема движение и много силно впечатление ми направиха няколко неща. Първото е, че вече водим толкова заседнал начин на живот, че за активно движение се води и ако се разходиш за 15-20 минути с кучето навън…. Второто е, че човек има нужда от средно 150 минути активно движение на седмица. Това са 6 тренировки по около 25 минути или 3 тренировки по 40-50 минути. Което нека бъдем честни – изобщо не е много. Особено ако броим и разходките с кучето.

Друго, което ми направи силно впечатление е ползата от движението за менталното ни здраве. Винаги съм знаела, че двете са свързани и съм чела доста по-темата, но наскоро попаднах на едно видео (линк ще намерите тук), в което е обяснено как всъщност движението на тялото създава нови невронни връзки в мозъка ни. И по този начин буквално ние препрограмираме мозъка си, което ни помага да се справим с тревожните мисли, депресията, изнервянето и какво ли още не. Движението е здраве – и физическо, и психическо и не е редно да го пренебрегваме. То е основна грижа за себе си, която трябва да присъства в ежедневието ни, Направете тези 150 минути на седмица и ще се почувствате много по-добре. Гарантирам ви.

А по повод здравословното хранене – може да погледнете тази наша статия тук.

Извод

Колкото повече се движите толкова повече ИСКАТЕ да се движите и толкова по-добре се чувствате. Нека бъдем честни – и по-добре изглеждате, а това също е важно. Така че смело обувайте маратонките и направете нещо активно. Животът е прекалено кратък, за да го прекарваме в лежане на дивана, нали така?

Този месец ме впечалиха още:

КнигаСилата на самоконтрола. Дисциплината е съдба. – Райън Холидей

ПодкастDouble Trouble на Любо Жечев и Йоана Йокко

ФилмИгра на доверие – Яна Маринова и Луиза Григорова

Музика – всичко от саундтрака на One Tree Hill

Теди – Грижа за коса

Началото

Косата ми винаги е изглеждала добре и е била здрава, въпреки ежедневната топлинна обработка. Но когато започнах и да я изсветлявам в допълнение към изправянето и да я подстригвам по-рядко това започна видимо да ѝ се отразява. И така за първи път през последната година се сблъсках с проблема да не харесвам как изглежда косата ми. Тя започна да цъфти и като цяло да наподобява повече добре изсъхнала слама, отколкото здрава и красива коса. Така в началото на тази година реших, че нещо трябва да се промени. Успях ли да променя изцяло навиците, с които вредя на косата си? Ни най-малко, но наистина се старая да причинявам по-малко вреда.

Какво правя в последния месец?

Започнах с нещата, за които знам, че са вредни, но винаги съм ги правила. Спрях да си лягам с мокра коса, след като прочетох, че топлината и влагата помагат за развиването на всякакви бактерии и микроорганизми. В резултат на това вече не се будех като гнездо на сврака с лоши познания по архитектура. Това помогна и с втората голяма промяна, която направих – да намаля топлината. Вече ми трябваха 10-тина минути, за да изглеждам нормално, вместо предишните 30. Ограничих и дните за изправяне на косата си само до трите дни седмично, които прекарвам в офиса. Това доведе до около 60% по-малко топлинна обработка, защото преди го правех всеки ден. Отне ми известно време да приема идеята, че косата ми няма да е перфектно права непрекъснато. Дори започвам да го намирам за симпатично с времето. А и ако съвсем не се харесвам винаги мога да експериментирам с някакви плитки или опашки.

Другата голяма промяна, която направих, е да започна да използвам масла. Купих си готов стимулант за коса, съдържащ олио от коприва и започнах да стоя с него поне 2 часа преди да си измия косата. След това алгоритъма в социалните ми мрежи установи, че темата ме интересува и започнах да попадам на все повече постове и рийлове, свързани с грижата за коса. Научих много за различните масла, които жените с невероятни коси в инстаграм използват или рекламират. Оказа се, че ако искаш косата ти да расте и не си платинена блондинка, маслото, което задължително трябва да е част от рутината ти е розмаринът. Ако сте много руси има шанс да потъмнявате от него, но във всеки друг случай е силно препоръчвано.

Попадах на все повече рецепти за грижа за коса, приготвяна вкъщи, и реших да експериментирам. Реших да започна да се грижа за себе си като се погрижа и за косата си. Поръчах си най-различни масла – авокадо, арган, мента, жожоба, купих си пресен розмарин и ще започна да си правя олио за коса вкъщи. За момента се придържам към готовите, защото исках да се отърва от хилядите шишенца и кутийки вкъщи, но смятам да продължа с тази мания и в следващите месеци. Ако ви е интересно ще ви дам втори ъпдейт, колко ефективни са домашно-приготвените масла и дали препоръчвам да си правите или да си купувате.

Междувременно ще се придържам и към новия си вечерен ритуал за коса – масаж на скалпа и масло по краищата на косата ми. Мислех, че това ще е най-досадния навик, с който трябва да свикна. Винаги съм се предавала бързо на нещата, които трябва да правиш всеки ден. Обикновено ми става скучно, досадно, пропускам един път и докато се усетя са минали 6 месеца и аз не съм правила нищо. Но това се оказа лесен и приятен за изпълняване навик.

Аз си купих масажор за скалп, но ако не ви се дават пари можете да го правите и с пръсти. Просто масажирайте главата си с него 10-тина минути на вечер. Аз го правя, докато гледам сериала, към който съм пристрастена в момента. Това не само стимулира кръвообращението на скалпа ви и помага за растежа на коса, а е и доста приятно. За финал слагам и няколко капки от най-лекото масло, което имам – в случая това от жожоба, и го нанасям по краищата си. Така косата ми е подхранена, но не е мазна и наистина изглежда по-здрава и красива.

Извод

Като всяко нещо в живота ни и косата има нужда от малко обич и внимание, за да се чувства добре. И това как се чувствам, определено има връзка с начина, по който изглежда тя. Ако последното изречение важи и за вас, ритуалите горе не са нито толкова сложни, нито отнемат много време. Опитайте и споделете с нас как се чувствате.

Този месец ме впечатлиха още:

КнигаИзкуството на победата. Автобиография на създателя на Nike – Фил Найт

ТеатърЧамкория

Музика – всичко, което Лудвиг Горансон създаде за Опенхаймер

СериалЛуцифер

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments