fbpx
Бизнес свят

Лични граници на работното място (и не само)

Случвало ли ви се е да споделяте прекалено много на грешните хора? Или да се чувствате неудобно да кажете НЕ, когато някой прекрачва вашите лични граници? Притеснява ли ви хората да знаят прекалено много за личния ви живот? Като човек, който сравнително лесно споделя за себе си (въпреки че според приятелите ми не е така) напоследък ми е трудно да пазя личното си пространство. В опит да намеря съвет или да споделя попадам в ситуациии, в които не се чувствам комфортно на работното си място (а и в живота като цяло). Затова, вдъхновена най-вече от себе си реших да споделя с вас няколко съвета. Приятно четене J

Не смесвай работата и личният си живот

Работата си е работа и личният живот си е личен живот. И колкото по-малко допирни точки имат двете – толкова по-добре. Истината е, че в офиса е лесно да намериш нови приятели. Но е лесно и да загубиш такива по пътя към по-добра кариера. Все пак вие сте колеги, но и конкуренти и понякога приятелството може да бъде поставено на карта. В ерата на хоум офиса и особено след ковид забелязвам колко по-отчуждени са хората. И макар постоянно да сме в колове и срещи, то истинските отношения някак остават на заден план. И все пак това може би е по-добият вариант ако искате да запазите личните си граници.

Ако имате вариант да намалите личните отношения на работното място и да не споделяте прекалено за себе си – направете го. На шефа и колегите ви не му пука за личните ви проблеми, стига те да не влияят на качеството ви на работа. Може да споделяте с мениджъра си, но той все пак остава ваш шеф, а не приятел. Така че спестете си клюките по ваш адрес като не давате поводи за такива.

Изслушвай повече и споделяй по-малко

Този съвет е пряко свързан с горния и честно казано напоследък се старая да го прилагам и в личният си живот. А не само в професионалния. Понякога хората просто имат нужда някой да ги изслуша. Често обаче в хода на разговора ние се чувстваме длъжни да споделим и нещо за себе си. Истината е, че в днешно време информацията е валута. И всеки е склонен да споделя повече за себе си – не само в реални ситуации, но и в социалните мрежи. Излагайки прекалено личният си живот на показ обаче може да навредиш на кариерата си. Живеем във време в което преди да ти звъннат за интервю често вече са прегледали не само LinkedIn профила ти, а и Фейсбука.

В живота на всеки има проблеми и трудни ситуации. Както и хубави моменти. Когато споделяш прекалено обаче често ставаш обект на клюки, завист и лицемерие. Не само в офиса, а и в живота. Истината е обаче, че когато повече изслушваш другите хора ти малко или много им помагаш. А помагаш и на себе си, защото никога не се знае какъв полезен съвет може да чуеш. Ключът е в баланса и в намирането на правилните хора. А това е възможно само ако пазиш своите лични граници.

Анализирай плюсовете и минусите на ситуацията

Този съвет важи за всяка една ситуация. Ако обаче говорим в контекста на лични граници, мисля че е особено релевантен. Изграждаш ли добра връзка с хората като споделяш прекалено много за себе си? – едва ли. Значи това е минус. Чувстваш ли се добре, когато другите хора не уважават изборите ти? 100% отговорът тук е НЕ. Спомни си ситуация, в която някой е преминал личните ти граници. Независимо дали говорим за работното място или не. А сега анализирай защо се е стигнало до там и повече плюсове или минуси виждаш в тази ситуация. Разбира се, не говорим и за другата крайност, в която човек в опит да пази себе си става асоциален. И в личния живот, и в кариерата социалният фактор е водещ. Ако успяваш да се сприятеляваш лесно и да поддържаш добри отношения с хората без да прекрачваш своите лични граници – значи си на правилен път.

Научи се да казваш НЕ, когато е необходимо

Хората често сме склонни да пренебрегваме себе си и собствените си нужди за да угодим на някого. Независимо дали говорим за отношенията си с колеги, приятели, половинки или деца, важно е да се научим да казваме НЕ, когато е необходимо. Ако усещаш, че няма как да поемеш повече работа, но въпреки това се съгласяваш, просто кажи НЕ. Ако не ти се ходи някъде или не ти се прави нещо имаш пълното право да откажеш. Звучи елементарно, но за човек като мен, който често иска да угоди на другите хора понякога не е толкова лесно да отстояваш себе си. Често пъти личното щастие се появява тогава, когато кажеш НЕ. Истината е, че никой не харесва хората без мнение. Слабохарактерните хора не са успешни нито в кариерата, нито в личния си живот.

За финал

Преди години с Теди създадохме този блог с цел подкрепа за жените в тяхната кариера. Сега вече знаем, че жените трябва и имаме нужда да се подкрепяме във всяка една сфера на живота. Да, и в тази, в която трябва да пазиш своите лични граници. Защото всяка една жена има нужда от подкрепа. Дори и да не си го признава. Силният харакер ще ти помогне във всяка една сфера на живота. Работи върху себе си и ще имаш една успешна твоя версия. Която може да постигне всичко, което поиска. А ние сме тук за да ти дадем подкрпата и съветите, от които имаш нужда. Защото и ние минаваме по този път. Всеки ден. Успех!

ВИЖ ОЩЕ:

Превърни хобито си в професия

Пет стъпки към добро самочувствие

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3

5 1 vote
Article Rating
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Лични граници на работното място (и не само) […]