fbpx
Любими

Десетте най-добри книги, които прочетохме през 2023-та

Теди: Йоана спомена някъде из постовете в инстаграм, че имаме обща библиотека. Имаме и доста книги в нея, която никоя от двете ни все още не е прочела. Но имаме и една годишна традиция, която винаги ми е харесвала изключително много –  всеки декември сядаме, отваряме си бутилка вино и обсъждаме топ 5 на най-добрите книги, които сме чели през изминалата година. Винаги ми е било много интересно да чуя причините, поради които някоя книга я е докоснала. Да сравнявам моите чувства, ако сме чели една и съща книга. Или просто да си харесам нещо ново за четене. Решихме тази традиция да стане първата ни статия за годината, така че ето общо 10 книги, които ни вдъхновиха през 2023.

Йоана: Както вече знаете всяка Коледа с Теди си правим класация на топ 5 книги, които сме прочели през годината. Е, ако трябва да съм честна тази година съм крайно разочарована и от количеството прочетени книги (17 ☹) и от качеството на избора ми. Така че долу ви оставям кратки ревюта на 5 книги, които все пак си заслужават да погледнете. Приятно четене!

Пето място

Силата на навиците – Чарлз Дюиг

Т: В тази книга Чарлз Дюиг изследва науката зад навиците и как те работят за отделни хора, организации или цели общества. Ще разберете неврологичните процеси, които формират един навик. Книгата е пълна с много примери от реалния живот – от отделни личности до компании с хиляди служители. Кои навици са довели до успехите на Майкъл Фелпс и много други любопитни истории. Беше ми много интересно да прочета как как една голяма верига магазини в САЩ става невероятно добра в изследванията на навиците на пазаруване на клиентите. Толкова добра, че разбира, че жените са бременни дори преди самите тях.

Авторът предоставя насоки как да идентифицираме навиците, които ни пречат, и как да ги променяме. Или да изградим нови с цел постигане на личен и професионален растеж. Това не беше поредния скучен наръчник за самоусъвършенстване, а една забавна и интересна книга, даваща насоки как да направите живота си малко по-организиран.


Жената в мен – Бритни Спиърс

Й: Това беше последната книга, която прочетох за тази година и честно казано определено не беше каквото очаквах. Като за начало Бритни за мен винаги е била поп-иконата от моето детство – руса, безгрижна и готина. Обаче с тази книга ни допуска в живота и главата си, а там мили хора е много, много мрачно и тежко. Не знам дали сте чували, но баща й печели дело за попечителство над нея, когато е на около 25 години и оттогава до 2021 той управлява живота й взимайки всички решения вместо нея – какво да яде, какво да пее, как да танцува, да вижда ли децата си или не….

Честно казано живота й е ужасен и аз лично не знам изобщо дори как е жива (или съхранена психически) след този тормоз от страна на най-близките й хора. Майка й и сестра й също изкарват пари разказвайки клюки на нейн гръб. И до ден днешен в редица филми, предавания и песни Бритни е обиждана, осъждана и коментирана изключително грубо без никаква причина. Ако обичате автобиографии – прочетете я.

Четвърто място

Човекът в търсене на смисъл – Виктор Франкъл

Т: Вероятно най-сериозната книга в тази класация. Човекът в търсене на смисъл е дълбок размисъл за човешкото по време на Втората световна война. В първата част на книгата Виктор Франкъл, психиатър и оцелял от Холокоста, разказва за живота си в концентрационите лагери. Не скрива нищо от грозната страна на човечеството, която е видял.

Но основната тема на книгата е откриването на смисъл и цел дори в най-отчаяните обстоятелства. Ще прочетете как благодарение на това, че е решил да се жертва и да отиде да се грижи за неизлечимо болни, всъщност спасява живота си.  Той показва колко е важно намирането на смисъл в живота, дори сред страданието. Как тази вътрешна сила и цел могат да движат хората през големи трудности. Въпреки че човек не винаги може да контролира външните обстоятелства, той може да избира реакцията и отношението си към тях. Не е книга, която препоръчвам за разпускане, но определено ще ви накара да се замислите.


Петте езика на любовта – Гари Чапмън

Й: Тази книга отново е базирана на отношенията между мъжа и жената, но всъщност важи като цяло за всичките ни отношения – и тези с приятелите, и тези между родители и деца. Теорията е, че има 5 езика, по които всеки човек изразява любовта си и го карат да се чувства обичан – милите думи, жестове на помощ, качествено време заедно, физически контакт и подаръците. И когато представите ни за любов се разминават често не се чувстваме достатъчно обичани, дори и да не е така. Книгата е интересна, а напоследък доста други теории стъпват на тази за начините на изразяване на любов.

Мен лично доста ме впечатли и оттогава следя кой какъв език на любовта има. Това ми помага по-лесно да разбера другите и да направя нещо мило за тях. Като цяло ако са ви интересни подобен тип книги за психология на отношенията – препоръчвам ви я. А ако трябва да съм честна – подготвила съм си и още такива за тази година.

Трето място

Гениалната приятелка – Елена Феранте

Т: Първата част на поредицата на Елена Феранте от четири книги. Тази книга се озова в списъка, благодарение на Йоана, след като тя изчете всичките за отрицателно време. Рекламираше ги като “по-добри от Сафон”, което е невероятна препоръка за всеки, чел някоя от частите на Гробището на забравените книги. А и имаше още една загадка, направила четенето ѝ по-вълнуващо. Мистериозната личност на писателката, която никой никога не е виждал и съвпадението на името ѝ с една от двете героини. Историята ще ви преведе през израстването на две приятелки в покрайнините на Неапол през 50-те и 60-те години – Елена и Лила. Ще преживеете ученическите им години, първите им влюбвания, страстите и постоянното съревнование между двете.

Трябва да си призная, че особено в началото книгата беше доста странна за мен, но все пак ми беше интересно какво ще се случи с двете приятелки. Засега все още нямам категорично мнение за нея, но ако видите следващите в класацията за 2024, ще знаете, че са ми харесали.


В обувките на някой друг – Джоджо Мойс

Й: Тази книга ми попадна в момент, в който не ми се четеше особено. Но честно казано успя да ме грабне с изключително интересен сюжет и разказ за силата на жените и женското приятелство и подкрепа. Неща, много типични за нашето съдържание тук, нали? 😊 Историята се върти около едни разменени във фитнеса обувки, които всъщност крият голяма тайна. А двете жени се справят с различни изпитания в живота си. Как всъщност едни обувки могат да те направят по-уверена или пък да разклатят живота ти из основи – ще разберете ако решите да прочетете тази книга. Лека за четене и ненатоварваща – лично аз имах нужда от повече такива книги миналата година.

Второ място

Последният довод на кралете – Джо Абъркромби

Т: Слагам я на второ място само защото все още не съм я дочела и краят може да ме разочарова. Позволявам си все пак да е в тази класация, защото е третата и последната част на една от най-добрите фентъзи поредици, които съм чела. Главните герои не са стандартните персонажи, които бихте си представили в героично фентъзи. Измъчваният, който на свой ред измъчва хора, инквизитор Санд дан Глокта, глуповатия Джизал, който започва едно от най-невероятните приключения, повлечен от съдбата и появилия се от древната история магус Баяз, кръвожадния убиец Деветопръстия, който се опитва да следва път на изкупление, но събитията постоянно го връщат към кървавото му минало. Никой от тях не е особен герой, но все пак ще им се наложи да спасят света. Остават ми 200 страници, но до този момент бих го препоръчала на всеки, който харесва жанра.


This image has an empty alt attribute; its file name is mechti.jpg

Всички ние сме мечти – Симона Стоева

Й: Страхотен български роман! Честно казано Симона Стоева ми скри шапката тук. Толкова съвременно написана история с добре развити образи и прекрасен сюжет. Действието се развива в училището по изкуства във Варна и разказва за любовта, мечтите и амбициите на балерина и ученик по кино изкуство. Книгата е едновременно тъжна и позитивна, показва ни важните неща от живота и това, че мечтите понякога се сбъдват, а понякога се променят и ни носят и разочарования. Ако ви се чете нещо леко, приятно, но смислено и добре написано – препоръчвам ви този роман.

Първо място

Общуването като път към успеха – Дейл Карнеги

Т: Слагам тази книга на първо място, защото в нея открих съвета, който си повтарях най-често през цялата година. Дейл Карнеги пише най-лесните за следване и гениално прости правила как да общувате по-добре. Винаги съм смятала, че всеки човек трябва да може да комуникира успешно и ми беше наистина интересна. И тогава в една от главите срещнах съвет, за който бихте си казали, че е изключително логичен и всички го правят. Изслушвай събеседника си без да го прекъсваш. Звучи лесно, нали? Новото за мен беше предложението как да разбереш всъщност колко често го правиш. Напомняй си да казваш извинявай всеки път, когато го направиш. Прочетох това и се замислих колко често всъщност прекъсвам хората. И започнах да прилагам този трик в ежедневието.

След няколко седмици установих, че всъщност ми се налага да се извинявам доста често в разговорите си. Все още работя по това, но наистина ще продължа да използвам този съвет и в следващата година. Препоръчвам ако осъзнавате, че имате какво да подобрите в общуването си.


Мъжете си падат по кучки – Шери Аргов

Й: Не се подвеждайте по заглавието – книгата е страхотна! Психология на отношенията между мъжа и жената. Кучката всъщност е просто жена, която държи на себе си и поставя граници където трябва. А мъжете са си мъже – понякога инатливи, понякога недосетливи. Ако ви е интересно как може да поставите едни добри основи на връзката си – определено ви препоръчвам книгата с две ръце. В нея има и много ситуации от реалния живот на различни двойки, които са чудесни примери. И в крайна сметка докато я четеш виждаш как всички двойки всъщност много си приличаме и често допускаме едни и същи грешки в отношенията си.

Споделете с нас най-добрите книги, които вие прочетохте през последната година.

Вижте още статии по темата тук:

Три книги, които ме вдъхновиха

3 книги за личностно развитие, които трябва да прочетеш

Креативна. Вдъхновена. Постоянна. Обичам технологиите, котките и йогата. Книжен Ентусиаст и Фен на видео игрите. Филолог по образование, Системен Администратор по кариера и Блогър по душа.