fbpx
Силата в теб

Защо да работиш ВЪРХУ себе си

Личностното развитие. Една от най-модерните теми напоследък. Все повече хора са в търсенето на своята „по-добра версия“ и няма да лъжа – аз и Теди определено сме сред тях. Да се опитваш да надграждаш себе си е не просто хубаво, то е необходимо. Истината е, че ние се променяме постоянно. Животът ни става различен, преминаваме от един етап в друг и често почти неусетно се оказва, че старото ни аз е останало някъде в миналото и ние вече не сме същите хора. За добро или за лошо. Е, нека днес разгледаме няколко причини защо да работиш върху себе си и да се променяш към добро е важно. Защото всичките ти успехи в личен и професионален план зависят само и единствено от характера, който си готов да изградиш.

Личен план

Да работиш върху себе си в личен план означава да имаш по-добри отношения с другите. Означава да имаш стабилно семейство, добри приятели, готини колеги и социална среда, защото ти самият си такъв човек. Да се будиш и да заспиваш със спокойствието, че си ценен и живееш живота, който искаш да живееш. Да създадеш характер и личност, с които да се гордееш. Които да постигнат живота, за който мечтаеш. Какво можеш да направиш по въпроса обаче? Ето и няколко насоки:

  1. Създай си полезни навици
  2. Учи се от грешките си
  3. Намери нова гледна точка
  4. Говори си позитивно (Positive self-talk)

Създай си полезни навици

Да изграждаш себе си като личност се определя в голяма степен от малките, ежедневени навици. Създаването на полезни навици може да те превърне в дисциплинирана, отговорна към себе си личност. Тренировките, здравословното хранене, пиенето на достатъчно вода, записването на задачите за деня, медитацията, липсата на социални мрежи максимално, прочитането поне на няколко страници всеки ден. Всички тези навици помагат да се изградиш като личност и да живееш по-качествен начин на живот.

Учи се от грешките си

Всички допускаме грешки. И повечето от тях са към себе си. Не поставяй себе си на второ място. Намирай време за почивка и за забавление. Анализирай поведението си и се опитай да промениш чертите в характера си, които не харесваш. Или пък се опитай да не допускаш същите грешки отново и отново, надявайки се на нов резултат. Изграждането на една по-добра твоя версия не значи на една безгрешна своя версия. Но все пак хората са казали – умният човек се учи от грешките си, а мъдрият – от грешките на другите. А най-добре от грешките като цяло.

Намери нова гледна точка

Да погледнеш нещата през нова гледна точка винаги е полезно. Независимо дали говорим за нещо, което те притеснява в теб самия или в отношенията ти с другите. Заобиколи се с различни хора, които могат да анализират нещата по различен начин от теб самия. Скоро отидох при приятел за съвет и той просто пречупи през своята гледна точка моята ситуация и ми зададе въпроси, които не се бях сещала да задам сама на себе си. А чиито отговори ме накараха да се почувствам много по-добре. Ключът тук е не само да намериш хора с различен поглед над нещата (или живота) като цяло, но и такива, на чиято преценка имаш доверие.

Positive self-talk

Или да говориш на себе си с уважение и любов. Не да си повтаряш колко си глупав или как нямаш късмет. Негативните мисли и убеждения, които присъстват в главите ни почти постоянно са един от основите фактори за стрес днес. Често голяма част от хората виждат само негативните свои черти или измерват успеха си чрез нещата, в които са се провалили. Ако вътрешният ти глас ти говори хубави неща е доста по-вероятно да се чувстваш добре, да имаш по-реална оценка за ситуацията и да си по-мотивиран в живота като цяло. Няма как да бъдеш по-добра версия на себе си, ако не се уважаваш и обичаш сам.

Професионален план

Да работиш върху себе си в професионален план означава да не спираш да търсиш развитие. Да бъдеш професионалист в дадена сфера не винаги означава само да имаш знанията, които са ти необходими. Често означава и да имаш отношение към работата си, към клиентите, към себе си като част от компанията. Ролята на характера в една успешна кариера е огромна. Ето и малко насоки как можеш да си помогнеш като работиш върху себе си:

  1. Търси развитие винаги
  2. Учи нови неща постоянно
  3. Бъди част от колектива
  4. Прави това, което обичаш

Търси развитие винаги

Истината е, че наградата води до мотивация. А когато наградата е да получиш развитие в кариерата си, то мотивацията със сигурност ще се задържи. Независимо дали говорим за увеличение на заплатата, придобиване на ново умение, крачка напред в йерархията и тн. липсата на възможности често ни кара да се чувстваме зле. Намери следващата цел, която искаш да постигнеш и започвай да работиш по нея. А ако не можеш да я откриеш – смени работата или дори сферата. Все пак живеем в най-динамичното време и просто е жалко, да не развиеш потенциала си максимално. Това е съвет, който давам и на себе си. Докато търся своята по-добра версия.

Учи нови неща постоянно

Никога не знаеш кога ще се окажеш ценен, заради знанията, които притежаваш. Намери нови неща, които са ти интересни и научи за тях максимално. Развий знанията, които вече притежаваш. Опитай нещо съвсем различно от обичайните ти хобита или интереси. Всяко нещо, което знаеш е ресурс, който да използваш в подходящото време и на подходящото място. Важи и в кариерата, и в личния живот.

Бъди част от колектива

Няма как да работиш върху себе си без да работиш с другите. Да бъдеш част от екип, от социална общност, от приятелски кръг не е даденост. И трябва да бъде заслужено. Ако полагаш усилия да се разбираш с другите, да се учиш от тях, да си помагате взаимно, то няма как да не обогатиш и себе си с техните опит и знания. А това би донесло позитиви за всички замесени страни, нали така. Важно е да бъдеш заобиколен от мотивирани, позитивни хора, защото така самият ти ще бъдеш такъв.

Прави това, което обичаш

Всичко, което правиш в този живот трябва да го обичаш поне малко. И работата, и тренировките, и времето за себе си. Ако влагаш сърце и душа в това, което правиш няма как то да не бъде успешно. И няма как да не надграждаш себе си всеки ден, полагайки усилие да го развиваш. Незавсимо за какво говорим – кариера, хоби или полезен навик – намери това, което обичаш и го прави възможно най-често. А най-добре всеки ден. Животът е прекалено кратък, за да правим постоянно неща, кото не харесваме, нали така?

Да работиш върху себе си в голяма степен означава именно да се учиш постоянно. Означава да се учиш от себе си, от другите, от света около теб. Наистина да бъдеш по-добра версия на себе си. За да живееш живота си с максималния потенциал, на който си способен, а не да го оставяш да се случва около теб. Да изграждаш нови навици и да приключваш стари. И да си тръгваш когато трябва и да правиш промени. Да работиш върху себе си означава да живееш. А ти – какво чакаш?

ВИЖ ОЩЕ:

Нетипични здравословни навици

8 неща, които се случват с нас, когато започнем да работим за себе си

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] четях едно от последните неща, които Йоана написа – Защо да работиш върху себе си. Замислих се, че последните три книги, които прочетох, […]