fbpx
Бизнес свят

Как да отговаряш на интервю за работа

Човек и добре да живее, идва време да започне работа. Или да смени старата си. И в двете ситуации обаче предстои да мине през едно и също – преглеждане на обяви за работа, кандидатстване, очакване. Докато стигнем до най-кошмарната и същевременно най-важна част – интервюто за работа. Няма да ви лъжа – аз лично мразя да ходя на интервю. Идеята да рекламираш себе си пред бъдещия си работодател, докато всъщност нямаш идея дали изобщо ще се справиш, е доста плашеща. Днес обаче ще ви дам няколко полезни съвета как да имате най-успешното интервю за работа в живота си. Те са базирани на личния ми опит и от двете страни на барикадата – на обикновен служител и на провеждащ интервю за наемане на нови хора в екипа. Ще ви дам и конкретни отговори, които може да използвате по време на интервю или да промените по начин, който ви устройва.

И така, направете си по едно кафе и хвърлете едно око на съветите по-долу. Обещавам, че няма да ви бъдат излишни следващия път, когато кандидатствате за работа.

Напиши си домашното

Ще се изненадате колко хора се явяват на интервю за работа без да са прочели работната характеристика (job description). Това е може би една от най-грубите грешки, които може да направите. Ако за вас е без значение къде точно ще започнете работа, защото се чудите между няколко оферти, то за вашия бъдещ работодател е важно да чуе, че искате да работите точно за него. И то точно тази позиция. Така че преди да отидете на интервю прочетете внимателно поне основните неща за компанията. Както и основните умения, които се изискват за позицията.

Това е важно не само за да направите добро впечатление. Така когато ви зададат въпрос, който не е свързан пряко с описанието на изискваните качества за позицията, вие пак може да ги ползвате като жокер. Ако например ви попитат кои са силните ви страни според вас, а сте прочели в обявата, че идеалният кандидат има око за детайла например, то нищо не пречи да посочите именно това качество като част от вашите. А и за да нямате и вие самите нереалистични очаквания за работата. Добрата подготовка винаги е важна.

Подготви някои отговори

Където и да кандидатствате за работа някои от въпросите, на които ще попаднете ще бъдат едни и същи. Защо искате да работите за нас? Защо напускате предишната си работа? Каква заплата очаквате? Кои са силните и слабите ви страни? И още, и още. На интервюто за работа ще ви се наложи да мислите в движение за много неща. Затова може да се подготвите с отговори поне на тези очаквани въпроси. На въпроса защо напускате никога не говорете лошо за предишния си работодаел или пряк ръководител, защото прави ужасно лошо впечатление. Дори и да сте прави. Тук правилният отговор е „Защото имам нужда от предизвикателство / развитие / нови знания, които не мога да получа на сегашната си работа“ или нещо от сорта.

На въпроса „Защо искате да работите за нас“ може да дадете подобен отговор. Например че смятате че в компанията ви предстои да научите много нови неща и да получите нови възможности за развитие също би ви измъкнал, ако не можете да кажете нещо по-конкретно. Силни и слаби страни?

Задължително посочете като слаба страна нещо, което всъщност е силно качество.

Например, че слабата ви страна е, че не обичате да губите и затова винаги се опитвате да сте най-добрия в екипа.

Относно заплащането – тук темата е много чувствителна. Този въпрос се задава в повечето случаи не защото от вашия отговор зависи колко пари ще получавате. Обикновено сумата е фиксирана за позицията много преди вие да сте се появили на това интервю. Идеята е да видят дали тази сума и вашата представа за заплата са близки. Защото ако фирмата предлага стартово възнаграждение от 1500 лв, а пък вие искате минимум 3000, най-вероятно изобщо няма да ви се обадят за следващо интервю. Дори и да сте повече от идеален кандидат. Така че бъдете честни с това каква заплата очаквате спрямо задълженията, работното време и опита си. И нека стискаме палци сумата, която са ви приготвили като оферта да бъде дори по-висока.

Давайте правилните отговори

Истината е, че на интервютата за работа няма правилен и грешен отговор. Е, как тогава да давате правилни отговори? Много просто – в повечето случаи правилният отговор е този, който ще те измъкне от ситуацията без да се наложи да казваш „не знам“ или „не се сещам“. Ако например ви зададат въпрос „Ако получите мейл, телефонът звънне и някой ви пише по служебния чат – какво ще направите първо?“ В случая няма значение кое от нещата ще посочите първо, а това колко логически обоснован отговор ще дадете. Например „Ще вдигна телефона, защото човекът отсреща очаква да получи отговор веднага и после ще погледна дали рекуеста в чата или мейла е с по-висок приоритет, за да го направя първо“. Или „Ще вдигна телефона и ще помоля човека да му върна обаждането, защото в работната характеристика пишеше, че мейлите са с приоритет“. Или просто нещо, зад което стои логиката ви.

Въпросът „Как предпочитате да работите – сам или в екип“ също няма правилен отговор. Тук се очаква да кажете нещо от сорта на „Зависи от задачата – мога да работя в екип, но нямам проблем и сам да върша задачите си за деня“. Така оставаш в играта независимо дали търсят team player или вълк единак. Така де.

Имайте самочувствие (но не прекалено)

Има хора, които просто не обичат да говорят за себе си и особено да се хвалят. Да, но на интервю за работа ти трябва буквано да си направиш реклама защо си най-добрият избор. А това означава когато те попитат кои са силните ти страни да отговориш честно с това, което харесваш в себе си. А не да кажеш „не знам“. Спомени хобитата си, всичко, което би могло да те представи като завършена личност, подходяща за позицията. Когато кандидатствам за работа често споменавам, че съм била един семестър на Еразъм в Гърция. Tова ми е дало опит да си комуникирам с хора в международна среда. Дори и това, че знам гръцки да няма общо с търсената позиция, фактът че мога да намеря общ език с хора от всякаква националност е плюс в международна компания.

От друга страна е важно обаче да не се изтъкваш прекалено. Не се дръж все едно човекът отсреща ти е длъжен, защото ти си най-перфектният кандидат на света и той трябва да се радва, че си отделил от времето си да дойдеш. Дори и да е така. Опитът и доброто CV често говорят повече и точните въпроси сами ще дойдат.

Надявам се тази статия да ви бъде полезна следващият път, когато ви предстои интервю за работа. Аз пък се вдъхнових да направя цяла поредица по темата с още полезни съвети относно доброто CV, как да намериш мечтаната позиция и още. Би ли ви било полезно и интересно? Оставете по един коментар 🙂

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3