fbpx
Бизнес свят

Кариера или личен живот? И двете!

Тази седмица пуснах една анкета в Инстаграма на блога ни (може да ни последвате и там) на тема дали ви е трудно да съчетавате кариерата и личният си живот. Оказа се, че намирането на баланс в тази ситуация не винаги е лесно. Често сме склонни да залитаме в една от двете крайности и или сме крайни работохолици, които трудно намират време за близките си, или не се раздаваме докрай на работата си, изморени от поредното излизане в делничен ден. За мен и Теди лично тази тема винаги е била актуална. Точно защото ни е безкрайно трудно да намерим баланса между двете.

Навлизането на хоум офиса или така наречената „работа от вкъщи“ съвсем затруднява нещата. Просто, ако работиш от вкъщи или скатаваш, или имаш чувството, че постоянно си на работа и си склонен да работиш в часове, които иначе не би прекарал в реална работна среда. Като цяло съчетаването на кариера и личен живот независимо дали работите от вкъщи или от офиса не винаги е лесно. Затова ето няколко съвета по темата:

Разделяй и владей

Когато си на работа – работиш, когато не си – работата остава в офиса. Това е идеалната ситуация, но истината не винаги е такава. Често и след работно време сме склонни да „носим работата“ вкъщи, да сме изнервени от поведението на шеф или колеги и да си го изкарваме на най-близките си. Часовете за почивка са също толкова важни в кариерата, колкото и тези за работа. Просто ако не намериш начин да презареждаш батериите си рано или късно прегряваш. Затова ако си на работа от 9 до 6, то в 6 часа просто приключваш с работните си задължения независимо от това, че имаш нещо недовършено или спешно. Разбира се, освен ако не работиш в болница. Това важи особено за хората, които работят от вкъщи. Просто тогава е много по-лесно да се „отнесеш“ и да работиш допълнителни часове без да има нужда или смисъл от това.

Използвай обедната почивка правилно

Нищо не пречи да съчетаваш полезното с приятното. А именно да си направиш уговорка с приятел в обедната почивка. Или пък да отидеш на тренировка, ако имаш възможност. Преди няколко години единствената ми опция за тренировка през седмицата беше да ходя на йога в обедната почивка в сградата на офиса. Честно казано този 1 час ми беше безкрайно приятен и полезен да се оттърся от напрежението. Има и доста хора, които дори не използват обедната си почивка, което пък е още по-голяма грешка. Както вече споменах презареждането е важно и това системно да изпускаш почивката си може да доведе само и единствено до преумора.

Планирай нещо приятно                     

Това е съвет за всички, на които им е трудно да спазват горните две точки. Ако често оставаш след работно време или пропускаш да използваш обедната си почивка – планирай нещо приятно. Със сигурност ако бързаш за среща с приятели или кино ще имаш доста по-голям стимул да си тръгнеш от офиса навреме. Често забързани в ежедневието не намираме достатъчно време за себе си или за нещата, които наистина обичаме да правим. Подобно излизане през седмицата би ни донесло само и единствено разнообразие и приятни емоции. Всеки път когато излезем от рутината си всъщност правим нещо полезно за себе си.

Бъди приятел с колегите си

Това може и да ви звучи малко противоречиво, но истината е, че колкото по-добре се разбираш с колегите си, с толкова по-голямо желание ходиш на работа. А често това означава повече и по-добре свършена работа. Доброто настроение и офис среда са важен фактор за качественото изпълнение на работата. А и няма по-лесен начин да съчетаваш работата и личния си живот, ако винаги имаш приятел на разположение в офиса. Аз имах късмет да съм част от прекрасен и сплотен екип и винаги в тежки моменти на много работа и напрежение сме успявали да свършим всичко, точно защото сме разчитали едни на други. Разбира се, не си длъжен да се харесваш с всички. Но пък и нищо не пречи да намериш истински приятели и в офиса.

Заключение

Съчетаването на кариера и личен живот не винаги е лесно. Надявам се, че тези съвети са ви били полезни. В крайна сметка формулата на щастието включва успехи и в личен, и в професионален план. И не си заслужава да пренебрегваш едната част от живота си заради другата. При правилно разпределяне на времето не е невъзможно да имаш добра кариера, но и да се забавляваш винаги, когато имаш възможност. Честно казано в този живот не знам дали може да имаш всичко, но поне може да се опиташ да го постигнеш. Защото живота е такъв, какъвто си го направиш. А тайната на всичко е в баланса и искрено ви пожелавам да го намерите. Както и на себе си, разбира се 🙂

Виж още:

Защо да работиш в корпорация не е толкова яко, колкото си мислиш?

5 златни правила за баланс между личен живот и кариера

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3