fbpx
Силата в теб

Грешките, които допуснахме при старта на блога

              

Никой не е безгрешен. А Интернет направи възможно грешките ни да бъдат видими за все повече хора. Независимо дали става въпрос за правописни грешки във Фейсбук коментари или за грешни решения в живота – рано или късно всичко излиза наяве. Краят на годината е най-подходящото време за равносметка. Време, в което да си признаем грешките и да планираме как да бъдем по-добра версия на себе си през новата година. Затова с Теди решихме, че е време да видим какви грешки допуснахме при старта на блога (и не само) и как мислим да ги поправим. Защото все пак най-важното е да се учим от грешките си, нали така? А мъдрият човек се учи не само от собствените си грешки, но и от тези на другите. Приятно четене.

Не започнахме по-рано

(или защо не трябва да ти пука за хорското мнение)

Ще излъжа ако кажа, че идеята за собствен блог не се е зародила много преди 2020 година. Аз лично съм го мислила поне няколко години, доколкото знам и Теди също. Да не говорим, че скоро намерих друг свой започнат блог от 2015, който дори не е видял бял свят. И ще излъжа също, ако каза че ме е спирало нещо различно от хорското мнение. Истината е, че винаги ми е било странно хората да четат това, което пиша, но същевременно смятам, че това е един чудесен начин да изразя себе си и да помогна на някого, да го позабавлявам или да му дам полезен съвет.

Така че ако се чудите дали да не започнете нещо свое – блог, страница в Инстаграм, канал в Youtube или каквото ви душа иска и се спирате само заради това какво ще кажат хората – недейте. Действайте, защото истината е, че с Теди можеше да сме минимум 5 години напред и тази грешка за съжаление няма как да поправим. Защото никой не може да върне времето назад или поне не все още.

Не сме редовни

Абсолютно най-сериозната ни грешка досега! Защото когато потърсите съвет за това как да стартирате и развиете блог или социална мрежа първото, което ще видите е „Бъдете редовни“. Разбира се, не е лесно, особено когато съчетаваш блога с кариера, майчинство, тренировки, социален живот и каквото още се сетите. Само че това са оправдания, които не е нужно да си повтаряме, нали така? Има ли желание, има и начин. Причините да не сме редовни не винаги са били липса на време. Понякога е прекаленият ни перфекционизъм, както ще видите в следващата точка. Или пък липса на вдъхновение и креативност. А доста пъти и това, че блога доскоро беше двуезичен играеше голяма роля. Всяка статия беше превеждана, а изображенията към нея подготвяни отделно за българската и английската версия. Откъдето и да погледнем си беше двойна работа.

Обещаваме през 2022 да ни четете много по-често, статиите ни да бъдат много по-полезни и изобщо очаквайте improvement. Има причина да трябва да имаш график за качване на съдържание и в най-общи линии тази причина е за да го спазваш.

“Ами ако се проваля?”… по-дълбокият въпрос е: “Какво, ако никога не се проваля?” 

Дейвид Миърман Скот

Прекален перфекционизъм

Статиите в блога ни са далеч от перфектни. Както и изображенията към тях, шрифтовете, цитатите и каквото се сетите. Това, което е добро е съдържанието ни. Мисълта зад блог поста, личният пример, когато присъства и качественият текст. Но не винаги нещата изглеждат така както ни се иска. А ако изпипваме всяка статия абсолютно перфектно, то това означава да качаме още по-рядко. Това да подобрим качеството си като цяло, което ще се случи не значи да задълбаваме ненужно много време в шрифта на картинката с риск накрая да не качим статия изобщо.

Перфекционизмът винаги е бил нож с две остриета. Но както ще видите в следващата точка съдържанието ни ще се подобри значително и винаги ще бъде далеч от перфектно според нас. Не допускайте тази грешка, защото си признавам, че досега много пъти хора са ми писали колко много им е харесала някоя статия и все още никой не ми е писал да ми каже, че някоя не става. Така че смело напред. Не винаги НЕперфектното съдържание е по-добре от нищо.

Липса на личен пример

Когато имаш блог това, което придава стойност е личният пример. Това, че ти си минал вече по този път и можеш от първо лице да разкажеш на някого. Да му спестиш някое чудене, да му спестиш време, да му разкажеш забавна история и изобщо да се сближите заради този ваш общ личен опит. А дълго време с Теди пишехме генерализирани текстове, защото смятахме, че на никого не му пука за нашият личен опит. Докато не видях в статистиката на блога, че най-четените ни статии са именно интервютата на успешните момичета, статиите с 10 факта за нас, както и „30 неща, които научих от 30 години“. Така че тук си взимаме забележка и обещаваме да включваме личните си изживявания по повод кариерата, майчинството, бизнеса, обученията и всичко останало, което би ви било полезно и приятно за четене.

Отсега си казвам, че декември 2022 ще има нова статия по темата. И искрено се надявам, че тези грешки няма да бъдат включени в нея. Нека си оставим място за нови все пак 🙂

Абмициозна, Мотивирана, Енергична, Позитивна. Обичам книгите, Кучетата и Спорта. А, и да уча - Дипломиран Филолог, Магистър по Международен Бизнес, Дигитален Маркетинг фен и още <3