fbpx
Любими

Мания на месеца – Ранно ставане и Формула 1

След като статията с маниите за миналия месец стана една от най-популярните ни статии изобщо, явно ви харесва да четете за нещата, които обичаме да правим. Все още продължаваме да сме обсебени от тренировките и грижата за коса и едва ли скоро ще спрем. Особено след като и двете виждаме резултатите. Но ето ви месечната доза вдъхновение за новите неща, които може да опитате заедно с нас. Какви са ползите от ранно ставане и защо Формула 1 не е само за мъже – просто продължавайте да четете.

Теди – Формула 1

Началото:

Гледам Формула 1 от времето, в което Михаел Шумахер печелеше световни титли с Ферари, а аз бях на 10 години. Имало е моменти през годините, когато съм спирала да гледам… все пак беше скучно Луис Хамилтън да печели всичките тези титли. А явно ще трябва да свикна и с идеята, че ще гледам Макс да прави абсолютно същото в следващите няколко години. Но въпреки това ще продължа да гледам F1 и да се опитвам да я пробутвам на хората наоколо. Защото мисля, че много от характеристиките на пилотите всъщност са доста свързани с качествата, които ние се опитваме да развием в себе си. И знам, че на пръв поглед тази тема е далече от нещата, които бихте очаквали да прочетете в този блог. Но ще се опитам да ви покажа женската гледна точка към един спорт, в който никога не е имало чак толкова много жени.

Какво се случва в момента?

Сезон 2024 започна със състезанието в Бахрейн в края на февруари. Все още пилотите се борят по-скоро със собствените си болиди, отколкото с преките си съперници на пистата, но в следващите състезания ще можем да видим кой колко добра кола е направил. Наистина чакам с нетърпение да видя дали тази година ще продължим да гледаме как Макс Верстапен и Редбул мачкат всички наред, или ще има поне малко интрига.

Защо обявих F1 за манията на февруари, когато сезона започна едва на 29-ти? Защото през последния месец толкова нямах  търпение да гледам Формула 1, че реших да си пусна документалния сериал на Netflix Drive to survive. Той проследява отношенията между различните отбори и състезатели извън това, което се случва на пистата. Беше ми много интересно да науча повече за динамиката между хората. Да видя съперничеството между отборите и мръсните номера, които си погаждат. Да, най-вероятно голяма част е преувеличена и монтирана така, че да бъде по-скандална, отколкото в реалността, но ми даде много по-дълбоко разбиране за състезанието. Препоръчвам ако искате да гледате повече драма, отколкото чиста надпревара.

Защо по-горе споменах, че имаме какво да научим от пилотите? Защото подготовката и отношението им към състезанията е всъщност докаран до екстремното вариант на качествата, които и ние се стремим да култивираме в себе си. Стриктното отношение към тренировките и храненето, дисциплината, мотивацията да си най-добрия и това непрекъснато да се самоусъвършенстваш, за да го постигнеш са неща, към които и аз се стремя. Доставя ми удоволствие да видя как някой е готов на всичко, за да е първи. И как реагират другите на идеята, че най-вероятно никога няма да се качат на подиума.

И за да не си помислите, че това е спорт само за мъже. На 18 ноември 2022 г. Формула 1 обяви създаването на F1 Academy, състезателна серия за жени. Целта ѝ е да се съсредоточи върху подготовката на момичета за напредък към по-високи нива. В нея има 5 отбора с по три пилота в отбор. Всеки от F1 отборите подкрепя едно от момичетата, а за останалите има и външни спонсори. Може би най-популярното име сред състезателите е Лиа Блок, която е дъщеря на легендарния Кен Блок. Но си заслужава да погледнете и другите. През тази година ще има седем уикенда с Формула 1 Академия и състезанията са достъпни в YouTube.

Извод:

Знам, че на пръв поглед това са 20 коли, които се въртят в кръг два часа, но ако проявите малко повече интерес, има какво да харесате във Формула 1. Надявам се, че това ще ви провокира да си пуснете едно състезание и да споделите с нас какво мислите. Или да ми кажете кой пилот харесахте най-много. И дали сте ентусиазирани за момичетата. Аз както винаги, ще стискам палци Ферари да са направили най-добрата кола, въпреки че не се е случвало в последните 17 години.

Този месец ме впечалиха още:

ФилмДюн: Част Втора

КнигаПриказки на Оскар Уайлд

Игра – Започнах отново да играя Genshin Impact

Йоана – Ранно ставане

Началото:

Аз бях от хората, които си навиват аларма за още 5 минути. Да ставам рано сутрин винаги ми е звучало като нещо, което не е за мен. Докато не станах майка и не ми се наложи да ставам в 5-6 в продължение на 2 години. Да, но в един момент всичко си дойде на мястото и детето ми вече спеше до 7-8-9 без проблем. А аз все пак реших да ставам рано (почти) всяка сутрин.

Просто това беше единственият вариант да изпия кафето си на спокойствие и да имам поне половин час за себе си. И въпреки че знам за книгата на Робин Шарма „Клуб 5 сутринта“ (има резюме на книгата в Spotify, винаги може да го изслушате, както направих аз) от години ми отне известно време да се настроя психически, че ще се лиша от още 1 час сън за сметка на други ползи. Но как и какво точно се случи с този експеримент?

Какво забелязах за себе си?

Не си мислете, че съм решила един ден да ставам рано и просто съм го направила. Ако искате да се опитате да ставате по-рано бих ви посъветвала да започнете поетапно. Станете 15 минути по-рано от обикновено, след това 30 минути и така докато не стигнете до часа, в който всъщност искате да се будите. Истината е, че за около седмица-две свикнах да ставам почти час по-рано! И мисълта, че ставам за да правя нещо приятно определено ме кара да продължавам. Дали ще изберете сутринта за четене на книга (както често правя аз), гледане в една точка и пиене на кафе (другото ми любимо занимание) или пък ще направите лека и приятна тренировка за разбуждане – изборът е ваш. Така че да определите това какво искате да правите сутрин и да изберете приятни занимания за себе си ще ви държи мотивирани поне да опитате за седмица-две.

Ползите от ранното ставане са много и съм сигурна, че има и доста статии по темата. Така че тук ще ви оставя ползите, които лично аз намирам за себе си:

  1. Сутрин мозъкът ти все още не е пренаситен с информация. Утрото е по-мъдро от вечерта са казали хората и това е точно така. Използвай това време за да се настроиш позитивно, да премислиш нещата или просто да се насладиш на момента.
  2. Ранното ставане е и предпоставка за ранно лягане. Ако си лягаш и ставаш в едни и същи часове организмът ти не е толкова стресиран и е доста вероятно качеството ти на сън да се подобри.
  3. Усещам, че когато започна денят си по-рано съм много по-продуктивна. Просто час-два след ставане вече съм свършила поне няколко неща, за които иначе не ми остава време. Четенето на книга и планирането на задачите за деня са две от тях.
  4. Ставането рано често те прави по-позитивен (а не обратното). Просто когато имаш време и свобода на действие да започнеш денят си бавно, а не под постоянен стрес и чувство че закъсняваш е по-лесно да останеш в добро настроение. Дори и да ти се спи и да си кисел първите минути.

Извод:

Има нещо много приятно в това да станеш много рано и да се насладиш на кафето си на спокойствие. Да подредиш мислите си, да се настроиш позитивно за деня, да си направиш план на предстоящите ангажименти и задачи. И да си спечелиш допълнително време за себе си. Един час, в който светът още спи, а ти вече си започнал деня си и си една крачка преди другите по пътя към целите и мечтите си. Така че защо не? Направи го за себе си. Или поне опитай. Аз лично се чувствам много по-добре така – по-позитивна, по-продуктивна и по-спокойна.

Този месец ме впечалиха още:

Книга Винаги има решение. – Мари Форлео

ПодкастНа среща – с Ниа-Косара и Неделчо Богданов

МузикаFeminine Energy Playlist в Spotify

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments